Archieven

Dit bericht is 2411 keer gelezen

LOPIK – Onder de rook van Jaarsveld aan de Lekdijk Oost zien we vanaf de weg de vrolijke uitstalling van kleurige pompoenen en kalebassen. Om de herfst in huis fleur en kleur te geven is dit een mooie decoratievorm. Met Halloween in het vooruitzicht zijn de pompoenen niet aan te slepen.

“We hadden eerst een akkerbouwbedrijf maar omdat we niet konden uitbreiden zijn we eerst overgegaan op teelt van bloemen”, vertelt Albertine de Leeuw in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Op een gegeven moment zijn we kalebassen en pompoenen gaan kweken. Voor een leek is het erg moeilijk om het verschil te zien tussen deze twee siervruchten. Ik krijg de vraag heel vaak”, aldus Albertine. “Het is ook best lastig omdat de vruchten erg op elkaar lijken, pompoenen zijn veelal groter. Het belangrijkste verschil is dat een pompoen eetbaar is en een kalebas niet. Maak je toch een keer soep van de verkeerde vrucht, dan smaakt deze erg bitter. Gelukkig wordt je er niet ziek van.”

Stikstof
Tijdens ons bezoek waren vader en twee zoons nog onderweg voor het boerenprotest in Bilthoven en Den Haag. Ondanks dat ze zelf geen last hebben van de stikstofproblematiek vindt de familie de Leeuw het belangrijk om de boeren te steunen in de actie. “Wij zijn zelf een tuinbouwbedrijf en dat is anders dan dat je dieren houdt.” Naast de kalebassen en pompoenen wordt er een stuk grond gebruikt voor het verbouwen van graan. “Zo kunnen we regelmatig van grond verwisselen zodat deze gezond blijft.”

Soep
Vooral in deze periode van het jaar is veel vraag naar de siervruchten die de Pompoenerie aanbiedt. “Mensen vinden het vooral in de herfst fijn om wat leuks op tafel te zetten. Je kan het zelf in elkaar knutselen of iets kant en klaar kopen. Daarom verbouwen wij ook het meest sierkalabassen, daar is de meeste vraag naar”, aldus de Leeuw.  “En in de loop van de tijd ben ik ook eetbare pompoenen gaan verbouwen. Je kan er heerlijke soep of een cake van maken.” Doordat er een grote verscheidenheid is in verbouwde soorten en kleuren is de verkoopkar een blikvanger vanaf de dijk. “Al die kleurtjes, dat wil wel. Dat is hartstikke leuk om te zien.” Naast de verkoop aan huis gaat ook en groot gedeelte van de rijpe vruchten naar de veiling. Vanuit daar komen de producten terecht in binnen- en buitenland.

Verrast
Eind oktober is het feest van Halloween. Iedereen kent de met lichtjes versierde pompoenen waar gezichten in zijn uitgesneden. “We merken de afgelopen jaren een toenemende vraag naar vooral oranje pompoenen. Het uitsnijden is een duidelijke trend aan het worden”. Zelf heeft de eigenaresse van de Pompoenerie niet zoveel met dit van oorsprong Engels/ Ierse feest. Liever laat ze zien dat je veel meer kunt doen met deze siervruchten. Zelf is ze regelmatig creatief bezig om te laten zien wat je er allemaal mee kunt maken. “We hebben nu veel aanloop en vaak zijn mensen verrast wat je er allemaal mee kunt doen. En dat maakt dit vak zo mooi.”

Albertine de Leeuw was deze zaterdagmiddag te gast in de radiouitzending bij RTV Krimpenerwaard. De Pompoenerie is te bezoeken aan de Lekdijk Oost 5a in Lopik, recht tegenover recreatieterrein ‘De Salmsteke’. 

Foto’s: Dilia van Zon Fotografie

Dit bericht is 2411 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief