Archieven

Dit bericht is 2517 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Voordat de storm Eunice ons land overviel, had voorloper Dudley afgelopen donderdag de pont ‘Stad Schoonhoven’ te pakken. Een onverwachts harde windvlaag met tot gevolg dat de veerboot minimaal veertien dagen uit bedrijf is.

“Bij het ontmeren om vijf uur ‘s morgens was er plots een enorme windvlaag”,  vertelt Erik van Toor, algemeen directeur Veerdiensten Krimpenerwaard. “De schipper kon de pont niet houden en kwam tegen de rand. Zo ontstond een gat in de romp op de waterlijn. Direct ging het alarm af en trad het noodprotocol in werking.” De pont bestaat uit verschillende compartimenten. Deze zorgen ervoor dat bij dergelijke calamiteiten niet alle kamers vol water stromen.

Vervolgens is de pont op de veerstoep ‘omhoog gezet’ zodat erger is voorkomen.  Van Toor schat dat er ruim 60.000 liter water naar binnen is gestroomd.

Afvoeren pont
Om het gat te repareren is direct een duikbedrijf in Terneuzen ingeschakeld. Rond 13.00 uur was de klus geklaard en het ontstane gat gedicht. De pont is afgevoerd naar de jachthaven bij de Stadscamping. Deze week vervoert een sleepboot de pont naar een werf in Zwijndrecht. Daar wordt ook de schade aan de motoren verder onderzocht. In het meest gunstige scenario is de pont over veertien dagen weer in bedrijf. Helemaal gerust is Erik er niet op: “het kan zomaar enkele weken langer duren”, zucht hij.

Risico
Nog amper bijgekomen van de schrik, diende zich de storm Eunice aan. Vanwege code rood besloot Erik om de veerboten in Schoonhoven, Lekkerkerk en Gouderak vanaf twee uur ‘s middags uit de vaart te nemen. “Eerst dacht ik, is dit het nu? Tegen het einde van de middag was duidelijk dat de beslissing juist was.”

Als enige bleef de veerdienst Bergambacht in de vaart. Eigenaar Ton de Bie: “we hebben geen onnodig risico genomen, maar tegen vijf uur werd het toch wel spannend. Op de meetapparatuur zijn windstoten van windkracht elf gemeten.”

Relatief weinig mensen maakten ‘s middags en ‘s avonds de oversteek. “Het heeft meer brandstof gekost dan opgeleverd, bromt de Bie. “Maar we waren er wel voor onze klanten.”

Dit bericht is 2517 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief