Archieven

Dit bericht is 2978 keer gelezen

HAASTRECHT/ SCHOONHOVEN – Na ruim 32 jaar verlaat pastoor Joost van der Mee (61) binnenkort zijn beide parochies. Een afscheid zo hij zelf zegt “van een bewogen maar ook mooie periode”. Zijn nieuwe uitdaging start vanaf 15 juli in het Bisdom Groningen – Leeuwarden.

“Ik ben geboren in Leidschendam, in een echt Rooms-Katholiek nest”, vertelt een ontspannen Joost van der Mee. “Het zat er al vroeg in dat ik priester wilde worden. De roerige tijden in de jaren 70 en 80 zijn langs mij heengegaan. Dat beeld is later gekomen door het lezen van veel boeken over die periode.” Als achtjarig jongetje kwam hij kardinaal Simons tegen in een bejaardencentrum. “Die man is vorig jaar overleden. Ik heb hem mijn hele leven gevolgd. In zijn levensverhaal schrijft hij ook dat de kerk in een rustiger vaarwater is gekomen.

Te jong
Voor zijn benoeming op 1 december 1988 was Van der Mee kapelaan in Bleiswijk. “Je hebt dan wel het werk maar niet de verantwoordelijkheden. Na twee jaar werd ik door de bisschop gevraagd om naar Schoonhoven te gaan. Binnen zes weken ben ik daar naar toe gegaan om direct, in een drukke periode net voor Kerst, te beginnen.” Op dat moment was hij 27 jaar en had niet genoeg ervaring. “De bisschop zei tegen de parochianen: “zorg goed voor hem want eigenlijk is hij nog te jong om nu al de volledige verantwoordelijkheid van een pastoor te dragen.” Het is goed gekomen. Een hartelijk ontvangst wachtte hem. Door direct met iedereen contacten te leggen, leerde hij in korte tijd veel mensen kennen. “Daar pluk ik nog de vruchten van.”

Gejaagd
Ín 1997 kwam ook de parochie in Haastrecht erbij. “De toenmalige pastoor Hendriks ging weg en vroeg mij om zijn taken over te nemen. Toen was al, net als nu, een nijpend tekort aan pastoors. Vanaf dat moment ben ik in een ‘hurry-up’ gekomen, een gejaagdheid omdat er zoveel van mij gevraagd werd. Nu kan ik het allemaal aan maar het duurde wel even.” Enkele jaren later nam de pastoor de pastorie in Haastrecht als woning in gebruik. Zo woonde hij enkele jaren op twee plaatsen. “Soms werd ik wel eens wakker en dacht ik: waar ben ik?” Tien jaar geleden is de ambtswoning  in Haastrecht verhuurd aan een uitvaartondernemer. Vanaf dat moment is de parochie in Schoonhoven weer zeven dagen per week bewoond.

Wrijving
In de media is meerdere malen geopperd dat Van der Mee weggaat vanwege strubbelingen. Met de name de neocatechumenale weg zou hebben geleid tot zijn vertrek. De zielzorger beaamt dit niet. “Een jaar geleden heeft de bisschop mij al aangegeven dat ik wel erg lang op deze plek zit. Ik heb gezinnen, die zich met het neocatechumaat verbonden voelen en daarvoor inzetten, een plaats gegeven. Ik vind het een goede pastorale aanvulling. Het is een manier om mensen opnieuw kennis te laten maken met het geloof, zoals dat in de vroege kerktijd ook ging. Ik sta hierachter omdat we alles moeten doen om de kerk weer op te bouwen.” Met dit punt wil de pastoor duidelijk maken dat hij niet ontkent dat er geen meningsverschillen binnen de gemeenschap speelden. Een bemiddelaar heeft uiteindelijk de partijen tot elkaar gebracht.

Vertrek
“Ik ga met een heel goed gevoel weg en dankbaar voor met wie ik heb mogen samenwerken, aldus Van der Mee. “Als je met mensen goed overweg kunt, dan krijg je veel meer voor elkaar.” Komend weekend nemen de parochianen afscheid. “Ik wil iedereen groeten, dankbaar voor wat ze mij hebben gegeven. Het gaat hen allen goed”, besluit hij het gesprek. Hij maakt zich op voor een tweejarig pastorale opdracht in het Bisdom Groningen – Leeuwarden.  In de brief aan de parochianen schrijft hij: “we zullen afscheid nemen, maar elkaar ook hier en daar blijven zien. Want er blijft een verbondenheid door onze éne Kerk, die mij en ons allen zo dierbaar is.”

Pastoor Joost van der Mee was afgelopen zaterdag te gast op de radio tussen 13.00 en 14.00 uur.
Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 2978 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Portret van vertrekkend ‘boegbeeld’ pastoor Van der Mee

  • Heb zeer veel te danken aan Pastoor van der Mee, en ben hem “eeuwig” dankbaar voor de introductie met het neo-catechumenaat. Liberale katholieken die niets van doen willen hebben met Gods woord en alles prima vinden hebben natuurlijk wrijving met deze beweging om het simpele feit dat deze -en andere bewegingen- bijbelgetrouw zijn. De nieuwe plek waar hij nu zal werken mag zich gezegend weten met een bevlogen pastoor! Heel veel heil en zegen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief