Archieven

Dit bericht is 744 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Met de prijsuitreiking van de ‘Silver Challenge’ 2021 is de Digitale Nationale Zilverdag afgerond. In de benedenzaal van het Zilvermuseum zijn zaterdagmiddag winnaressen Annemiek van Hecke (links) en Eleonore Meirer in het zonnetje gezet.

Een duidelijk opgewekte Marcel Teheux opende de bijeenkomst. Hij is directeur van het Zilvermuseum en blij dat de deuren na maanden eindelijk weer open zijn voor het publiek. In zijn toespraak haalt hij aan dat het museum allang niet meer een verzameling is van voornamelijk historisch zilver. “We zetten ons in om het vak zilversmeden, een stuk cultureel erfgoed, te behouden.” Een verbintenis met de Silver Challenge, de Zilverdag en de vakschool zijn daarbij onlosmakelijk mee verbonden.

Bir Muste, voorzitter Nationale Zilverdag, legde in haar betoog uit dat de digitale versie van het evenement, wat haar betreft, een blijvertje is. “Dit kan goed naast de normale editie waarvan we uiteraard hopen deze volgend jaar weer te organiseren. Meer dan 2.200 mensen hebben gestemd op de inzendingen van de Silver Challenge. Dat aantal is veel hoger dan op een reguliere Zilverdag.”

De inzendingen moesten een relatie hebben met het thema ‘Vrijheid’. Goudsmid Eleonore Meirer uit Utrecht heeft de vakjuryprijs gewonnen met het inzending ‘Mindgame’. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door Annemiek van Hecke uit Wierden. Haar zilveren kooi bekoorde de meeste publieksstemmers. Beide dames hebben op latere leeftijd besloten het edelsmidvak in te gaan. De van oorsprong uit Oostenrijk afkomstige Eleonore (44) heeft zes jaar geleden de opleiding op de Vakschool gevolgd. Tussen de pubers van meest 17 en 18 jaar heeft zij succesvol de opleiding voltooid. Haar atelier heeft zij in het Zilvermuseum. Zover is Annemiek (54) nog niet. Zij volgt iedere maandag de deeltijdopleiding en heeft pas de eerste schreden in het vak gezet. Dat maakt haar prijs ook extra bijzonder omdat zij nog de meeste kneepjes van het vak moet leren. Het is haar lerares Kirsten Quaedackers die haar aanspoorde om mee te doen.

Drijfveer achter de Silver Challenge is Marliese van der Wal. Een stille kracht die jaarlijks dit evenement mogelijk maakt. Dit jaar is het voor haar de laatste keer. “Na twintig jaar heb ik besloten om het stokje over te dragen”, maakt ze duidelijk. “Mijn opvolger is nog niet bekend maar dat gaat zeker goed komen.” De prijswinnaars zijn naar huis gegaan met een mooie bos bloemen en waardebonnen te besteden bij Herens & Herens en Birgem.

Dit bericht is 744 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief