Dit bericht is 2763 keer gelezen
KRIMPEN A/D LEK – “Om van mijn woonadres naar deze prachtige locatie te komen moest ik maar liefst 31 kilometer afleggen”, lacht wethouder Leon de Wit, daarmee aangevend hoe groot de omvang van ‘zijn’ gemeente is. Vanuit het noordoosten reisde hij naar het uiterste zuidwesten om de opening van Open Monumentendag voor zijn rekening te nemen.
Hij kwam terecht op De Zaag bij Krimpen aan de Lek, waar hij en alle andere bezoekers welkom geheten werden door Marieke van Cappellen, wier overgrootvader op het eiland in de jaren dertig een motorenfabriek vestigde. Bolnes motorenfabriek was ruim honderd jaar een bedrijf waar scheepsdieselmotoren werden geproduceerd en een begrip in de scheepsbouw in Nederland en ver daarbuiten. Het bedrijf bestaat niet meer, maar de gebouwen zijn er nog wel en die ademen nog steeds de sfeer van toen uit. Vooral de eerste productiehal is een plaatje die beslist het predikaat ‘Industrieel erfgoed’ verdient. “Wordt aan gewerkt”, liet De Wit los. De loods is vermoedelijk de oudste nog bestaande ijzer skeletbouwhal in Nederland.
Plaats van plezier
“De kantine van de vroegere fabriek waarin we nu staan was zeker een plaats van plezier”, sprak Marieke, doelend op het thema van Open Monumentendag 2019. In de eerste plaats een plek waar de medewerkers tussen de middag hun boterhammen konden eten, maar in de avonduren en weekeinden veelvuldig in gebruik voor allerlei feesten en partijen. Toneelavonden, de ontvangst van Sinterklaas, personeelsavonden, biljartwedstrijden en zelfs huwelijksfeesten vonden er plaats.
Fotowedstrijd
In het kader van Open Monumentendag organiseerden de gemeente en Fotogroep Vlist een fotowedstrijd waarin het thema Plekken van Vertier in de historische Krimpenerwaard centraal stond. Uit de vele inzendingen werden tien foto’s genomineerd en daaruit koos de jury, bestaande uit leden van de fotogroep, een fotograaf van RTV Krimpenerwaard en Leon de Wit, drie prijswinnaars die uit handen van de wethouder ieder een geldprijs ontvingen.
Jan van de Vrie kreeg de derde prijs met zijn foto van de eeuwenoude Mariaklok in de tuin van De Dertienhuizen in Krimpen aan de Lek. “Een historische plek van plezier voor de bewoners” motiveerde hij zijn onderwerpkeuze.
De tweede prijs ging naar Tanja Molendijk, die de boezemmolen in Haastrecht net na zonsopkomst vastlegde. “Een heel plezierige plek in de Krimpenerwaard”, vond ze.
En de eerste prijs was voor Annie Hoogendijk, die twee oude tractoren aantrof in de buurt van de historische Perkouwse molen. “Deze foto omvat meerdere monumenten die het karakter van de Krimpenerwaard representeren”, oordeelde de jury.
Na de prijsuitreiking verklaarde De Wit Open Monumentendag voor geopend en verspreidden de bezoekers zich door de kantine en de voormalige productiehal. Ze troffen er onder meer een door het Streekarchief samengestelde fotowand met vroegere plaatsen van plezier in de diverse kernen van de gemeente Krimpenerwaard, een fototentoonstelling over de momenten van plezier in de vroegere Bolnes motorenfabriek en enkele oude scheepsdieselmotoren die door oud-medewerkers worden gerestaureerd. Daarna konden zij hun weg vervolgen naar andere monumentale plekken in de Krimpenerwaard, want er waren veel plaatsen van plezier te bekijken.
Dit bericht is 2763 keer gelezen
Recente reacties