Dit bericht is 2689 keer gelezen
SCHOONHOVEN – Maar liefst acht prijzen zijn zaterdag in het Nederlands Zilvermuseum uitgereikt aan (ex)studenten van de Vakschool. Naast meesterstukken van eindexamenkandidaten waren er miniaturen van derdejaars studenten.
“De storm Eunice symboliseert wat de afgelopen twee jaar studenten en docenten doormaakten”, geeft Karin Voskamp aan in haar toespraak. Ze is sinds februari 2019 directeur van de Vakschool. Haar blijdschap steekt ze niet onder stoelen of banken. Eindelijk kan de jaarlijkse uitreiking weer plaatsvinden. Door creativiteit en omdat praktijkonderwijs redelijk snel weer door kon gaan, is de leerschade meegevallen. Hiervoor is wel hard gewerkt met een inhaalprogramma in het afgelopen schooljaar.
Zadkine-horloge
Ieder jaar krijgen de eindexamenkandidaten de opdracht om een meesterstuk te maken. Een deskundige jury buigt zich over de gemaakte creaties. In het Zilvermuseum volgt daarop een expositie om de ontwerpen aan het publiek te tonen. De opleiding tot uurwerktechniek doet niet mee in het maken van een meesterstuk. Zij leren juist de technische kant om reparaties uit te voeren. Vol trots benoemt Karin dat de school vorig jaar is gestart met het ‘Zadkine-horloge’. Gedurende de opleiding bouwen leerlingen zelf een horloge aan de hand van beschikbaar gestelde onderdelen. Een kwestie van tijd dat ook zij in de toekomst meesterwerken presenteren.
De winnaars zijn:
- Meesterstukken: Jessie Spitteler. Zie foto boven
Daarnaast een eervolle vermelding voor Richard Schaaf en Joran van Bart - Miniaturen: 1e prijs Anna Boeije, 2e prijs Joris van Dongen en 3e prijs Servier van Velthuijsen
- Video-award: Merel van der Klugt
- Publieksprijs: Thijn Kellenaers
De prijzen zijn waardebonnen van groothandels uit het vak en edelstenen. Anna Boeije kreeg uit handen van opleidingsmanager Laurens van Rens een authentieke wals. De video-award is beschikbaar gesteld door de ‘Vrienden van het Zilvermuseum’. Zo wordt de student gestimuleerd zich met moderne middelen te presenteren.
Herman
Enige humor bracht de eervolle vermelding van Joran van Bart. Hij heeft een varkensskelet van zilver gemaakt. Het verhaal hierachter is dat hij enige tijd geleden bij een landgoed in Leersum een verdwaald biggetje vond. Inmiddels luistert het beest naar de naam Herman en is ruim 300 kilo zwaar. Breed glimlachend vertelt Joran dat zijn ontwerp zo goed als zeker is verkocht. Daarbij is er een grote kans dat zijn creatie wordt opgenomen in de zilvercollectie van het kasteel van Amerongen.
Wie de pronkstukken wil bewonderen, is tot 6 juni van harte welkom in het Nederlands Zilvermuseum.
Joran van Bart
Merel van der Klugt
Anna Boeije
Joris van Dongen
Servier van Velthuijsen
Niet alle prijswinnaars waren in de gelegenheid om bij de uitreiking aanwezig te zijn.
Dit bericht is 2689 keer gelezen
Altijd leuk om te zien wat voor prachtige creaties deze studenten maken. Chapeau!
(Ook interessant trouwens zijn de meesterstukken van studenten van het Hout- en Meubileringscollege.)