Archieven

Dit bericht is 1083 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Ben je lekker aan het wandelen in de polders van de Krimpenerwaard, vliegen de Grutto’s je om de oren. Dit jaar is een uitstekend seizoen voor de weidevogels en dat heeft te maken met verschillende factoren. “We hebben radicale maatregelen moeten nemen om dit resultaat te halen”, zegt Maarten Breedveld, regiohoofd veenweiden Zuid-Hollands Landschap.

De wandelroute Bilwijk tussen Stolwijk en Haastrecht is een gebied waar je normaal door de weilanden heen kan wandelen. Tussen 1 maart en 1 juli is dit gebied echter deels afgesloten om de weidevogels rust te bieden tijdens het broedseizoen.

“Weidevogels zijn druk met het in de gaten houden van wat er in de omgeving gebeurt. Ze willen hun jongen beschermen tegen mogelijke gevaren. Daar gaat de volledige aandacht naar uit. Als er mensen door het weidevogelgebied lopen worden zij in de gaten gehouden. De vogels zien de mens als een gevaar en gaan daarop alarmeren”, legt Breedveld uit.

Negeren van maatregelen
Door het alarmeren van de weidevogels zijn er roofdieren die hun kans zien. “Roofdieren weten op zo’n moment: oké daar moet ergens dat nest zitten en dan duiken ze daar zo op af. Dan zijn de grutto’s afgeleid door mensen en dan is het klaar met het broedsel.” Vervolgens beginnen de vogels opnieuw of ze gaan zich voorbereiden op de trek terug naar Spanje of Noord-Afrika. “Vandaar dat rust in zo’n weidevogelgebied erg belangrijk is”, benadrukt Breedveld.

Vorig jaar waren er veel verstoringen in het gebied. Dit jaar zijn daar verschillende maatregelen tegen genomen. “We zien dat, onder andere door corona, mensen het buitengebied beter weten te vinden. Dat is hartstikke mooi. Het is hier echt een plaatje en je kan genieten van de omgeving. Maar we zagen gewoon dat de tijdelijke maatregelen, een bord verboden toegang, extra surveilleren met toezichthouders en een slot om het hek, niet genoeg waren. Het wordt massaal genegeerd. Mensen klimmen over het hek heen en betreden alsnog het gebied.”

Prikkeldraad als noodmiddel
Door het massaal negeren van deze maatregelen, is er een ‘paardenmiddel’ ingezet in de hoop dat het gebied van de weidevogels wel met rust wordt gelaten. “We hebben nu op een plek prikkeldraad ingezet. Het dient als noodoplossing, omdat we anders niet zo snel wisten hoe we duidelijk konden maken om hier even weg te blijven. Het heeft uiteindelijk wel gewerkt. Het resultaat is een weide vol met vogels en dat is prachtig.”

Dat het prikkeldraad een tijdelijke noodoplossing is, mag duidelijk zijn. “De populatie weidevogels liep terug en dat gaat ons aan het hart. Dit is echt even een noodoplossing en volgend jaar gaan we dat duidelijk anders doen. Dit is niet de uitstraling die we willen geven: een prachtig natuurgebied omsingelt met hekken en prikkeldraad. We willen kijken of er een mogelijkheid is tot het verleggen van de route. Want ik snap wel dat een ommetje hartstikke mooi is in dit gebied. Die behoefte is er en daar gaan we de komende maanden even rustig over nadenken”, aldus Breedveld.

Door Billie Twigt/foto’s: Zuid-Hollands Landschap.

Dit bericht is 1083 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief