Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 2716 keer gelezen

BERGAMBACHT  – De vaccinatiestraat voor Covid 19 in sporthal De Waard is twee weken geleden van start gegaan. Locatiehoofd Julia van Harten is zeer te spreken over de vliegende start. Het aantal prikken per dag schiet als een speer omhoog.

“Ik zou liegen als ik zei dat ik niet  gespannen was om te beginnen”, maakt Julia duidelijk wanneer wij ze opzoeken even na sluitingstijd.  “Begin april ben ik samen met Jason Parmanand begonnen om deze vaccinatiestraat te gaan runnen.” Drie dagen heeft ze ervaring opgedaan op de priklocatie in Gouda. Vrijdag 9 april is door het personeel beoordeeld of de logistieke stroom juist is. “We hebben nog wat aanpassingen gedaan zoals wat verschuivingen van loketjes, stickers voor afbakenen en zijn informatieposters opgehangen.” Voor iedereen was alles nieuw: personeel, bewaking en vrijwilligers EHBO.

Tijdige aanvulling
Iedere dag ontvangt Julia gegevens van de GGD over het aantal verwachte personen dat gevaccineerd moet worden. Daarop wordt het aantal werknemers afgestemd. Einde van de dag moet het aantal overgebleven vaccins en naalden geteld worden. Dit wordt ingevoerd in een computerprogramma van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Deze instantie zorgt ervoor dat het aantal benodigd vaccins tijdig wordt aangevuld. Dag en nacht is er bewaking om te voorkomen dat het ‘vaccinatiegoud’ in verkeerde handen valt.

Vragen
De afgelopen tijd is in de media veel te doen geweest over mogelijke bijwerkingen na vaccineren. Van Harten licht toe dat het aantal vragen hierover erg meevalt. “Bij de leeftijdscategorie boven de 70 jaar merkte ik wel wat meer spanning en vragen bij de mensen. We zijn nu bezig met het inenten van de zestigplussers. Die zijn over het algemeen opgewekt en merkbaar blij dat ze eindelijk een prik krijgen.” Wel benadrukt ze, dat na vaccinatie, nog steeds coronaregels in acht moeten worden genomen. Voor de meest actuele informatie over vaccineren kun je het beste de website van het RIVM raadplegen.

Opvoeren priktempo
Over de doorstroom en wachttijd doen zich in deze eerste twee weken verschillende verhalen de ronde. Het aantal klanten wisselt sterk gedurende de dag wat wisselende doorlooptijden geeft. De verklaring hierbij is dat relatief veel mensen tot ruim een uur eerder komen dan volgens afspraak. Het locatie hoofd benadrukt dat iedereen zich zoveel mogelijk aan de afgesproken oproeptijd moet houden. Dit voorkomt golfbewegingen door de dag heen. Het priktempo gaat iedere dag verder omhoog. De komende weken worden tot wel duizend prikken per dag gezet. Streven is en blijft dat je binnen een half uur weer buiten staat. Dit is inclusief de 15 minuten wachttijd na het vaccineren.

Wanhoop niet
Hoe lang de vaccinatiestraat actief zal blijven is nu nog niet te zeggen. Is dit eenmalig of wordt vaccineren voor Covid 19 de vervanger van de jaarlijkse griepprik? Voorlopig blijven deze vragen nog onbeantwoord. Voor iedereen die zo snel mogelijk een prik wil krijgen heeft Julia geruststellende woorden tot besluit: “Wanhoop niet, iedereen komt aan de beurt. Het gaat echt gebeuren.”

Julia van Harten is zaterdag 24 april te gast op de radio tussen 12.00 en 14.00 uur

 

Dit bericht is 2716 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief