Archieven

Dit bericht is 1310 keer gelezen

REGIO – Op maandag 31 oktober 2022 kreeg Prinsenhof, onderdeel van Zorgpartners Midden-Holland, het PREZO-keurmerk uitgereikt. Dit keurmerk toont aan dat Prinsenhof beschikt over expertise op het gebied van zorg voor jonge mensen met dementie. Tijdens de feestelijke uitreiking werd een impressie gegeven van de zorg aan jonge mensen met dementie en vertelden bewoners en medewerkers waar PREZO voor hen voor staat.

PREZO-keurmerk
PREZO staat voor PREstatie Zorg. ‘PREZO Dementie op jonge leeftijd’ is in 2017 ontwikkeld door Perspekt, in opdracht van het ‘Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd’. Het een werk- en denkmodel, gebaseerd op de landelijke ‘Zorgstandaard Dementie op jonge leeftijd’. Het schrijft niet voor hoe het moet, maar geeft zorgprofessionials handvatten hoe het kán.

Jarenlange ontwikkeling
Petra Dekker, directeur Prinsenhof: “Zorgpartners zorgt al ruim 19 jaar voor jonge mensen met dementie. Niet alleen intern, maar we verlenen ook ondersteuning aan jonge mensen met dementie die nog thuis wonen. Dit doen wij in ons Ontmoetingscentrum. Er is veel kennis opgebouwd in deze jaren. We zijn al lange tijd lid van het ‘Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd’ en konden daardoor een bijdrage leveren aan onder andere onderzoek en het opleiden van onze collega’s. We konden nieuwe ontwikkelingen meteen integreren in onze zorgverlening.”

Samen aan de slag voor het PREZO-keurmerk
Petra: “Uiteindelijk besloten we te gaan voor het PREZO-keurmerk, maar helaas kregen wij ook te maken met Covid. Nadat de rust rondom Covid enigszins was teruggekeerd, besloten we ons met elkaar alsnog voor het PREZO-keurmerk in te zetten. Het team ging aan de slag met zeven kernwaarden: Plezier, Vertrouwen, Ruimdenkendheid, Veiligheid, Participeren, Vrijheid en Vakkundigheid. Met collega’s, bewoners en familie werd hard gewerkt. Met resultaat: na de bepalende audit kregen we te horen dat we met vlag en wimpel waren geslaagd.”

Tekst gaat verder onder de video

Positieve feedback
“Van Perspekt kregen we de volgende aandachtspunten mee: wees trots op wat jullie de cliënten te bieden hebben. Deel dit met anderen en wees minder bescheiden. Maak het levensverhaal van de cliënt nog meer zichtbaar en deel cliëntervaringen. Het behalen van het PREZO-keurmerk is een kers op de taart en dit hebben we samen, met een professioneel team behaald!”, aldus Petra.

“Dit is niet niks”
Marianne Straks, voorzitter Raad van Bestuur Zorgpartners Midden-Holland: “Het vertrouwen van de Raad van Bestuur in dit centrum en de mensen die er werken is groot. Wij vinden het een fantastische prestatie dat jullie dit keurmerk hebben behaald. Het keurmerk zegt dat jullie over veel deskundigheid beschikken. Jullie weten wat er nodig is om goede zorg te leveren, maar zijn ook kritisch op jezelf en willen blijven leren. Alleen zo kun je je verder ontwikkelen en dat is belangrijk. Het is een belangrijke stap naar een regionaal expertisecentrum, maar geniet eerst van deze mijlpaal. Dit is niet niks en het is jullie van harte gegund.”

“Uniek gezelschap”
John Rijsdijk, lid bestuur ‘Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd’ vult aan: “Jullie bevinden je in uniek gezelschap van tien organisaties in Nederland die dit keurmerk hebben behaald. Ik ken jullie organisatie goed, omdat jullie een actief lid zijn van ons kenniscentrum en ik jullie op vele manieren tegenkom. Ik was dan ook niet verbaasd toen de auditoren vertelden over jullie kernwaarden, houding, samenwerking en sfeer. Passievolle, betrokken en creatieve professionals. Ik kijk vol vertrouwen toe naar jullie toekomst als regionaal expertisecentrum.”

Meer informatie zorg aan (jonge) mensen met dementie
Op de vernieuwde website van Prinsenhof kunt u terecht voor meer informatie over de zorg aan (jonge) mensen met dementie, maar vindt u ook cliëntverhalen en praktische informatie: www.zorgpartners.nl/prinsenhof.

Foto boven artikel: Sandra Zeilstra
Foto onder: RTV Krimpenerwaard

Dit bericht is 1310 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief