Dit bericht is 1202 keer gelezen

Gerbrand Verkleij en Marielle Herreveld
BERGAMBACHT – Aan de Lekdijk-Oost, naast nummer 44, is er de ‘Mengelmoestuin’. Voor liefhebbers een voorbeeld van tuinieren op een zo natuurlijk mogelijke wijze. Ruim een hectare aan fruit, kruiden en bijen. Sinds afgelopen week is de tuin op vrijdagmiddag weer toegankelijk voor het publiek.
RTV Krimpenerwaard kreeg afgelopen week een exclusieve rondleiding door Marielle Herreveld. Samen met Gebrand Verkleij is zij dagelijks op de tuin te vinden. Gerbrand heeft sinds kort een eigen bedrijf. Als ‘De Natuurlijke Tuinman’ zorgt hij voor aanleg en onderhoud van tuinen. “We zijn klaar voor het nieuwe seizoen”, geeft Marielle aan. “Er moest veel gebeuren want ik heb altijd weer nieuwe ideeën.” De rondleiding begint bij de groentetuin. “Veel groente is blijvend zoals bloedzuring, knoflookbislook, eeuwige prei en kool. Bezoekers hebben altijd veel vragen over deze tuin.” Eens in de zoveel tijd aardappelen poten om ziekten te voorkomen blijkt een achterhaald principe. “Dat is de ouderwetse manier”, lacht de eigenaresse. “Wij rouleren met de gewassen. Spitten doen we ook niet. Door te spitten zet je het bodemleven op z’n kop en dan heb je mest nodig om het weer op peil te brengen.”
Bijen
Al wandelend komen we bij de bijenkorven. De honing die deze duizenden bijen produceren wordt niet gebruikt voor consumptie. “We halen wel wat honing uit de korven. Dat gaat de vriezer in en wordt op een later moment weer teruggeven aan de bijen. Dat gebeurt aan het eind van de zomer, voordat de bijen gaan inwinteren.” De bijen hebben een belangrijke functie op de Mengelmoestuin. “Ik heb de bijen nodig om alles te kunnen bestuiven. De dieren zijn onderdeel van dit ecologisch systeem. In een straal van zo’n drie kilometer hebben andere bomen en planten daar ook profijt van.”
Voedselbos
Aan het eind van de Mengelmoestuin is het Voedselbos te bezoeken. Uw verslaggever zag in eerste instantie niets bijzonders aan dit stuk tuin. Echter de duidelijke uitleg van Marielle leert dat er veel, van wat in dit stuk bos groeit, gegeten kan worden. “Dit eetbaar bos of park en houdt zichzelf in evenwicht en stand. We laten hier alles z’n gang gaan, dus er wordt niet gesnoeid.” Marielle geeft als voorbeeld de Lindeboom: “van de bloesem kun je lekkere thee zetten. De jonge blaadjes in het voorjaar zijn weer heerlijk in de salade.”
Passie
Het enthousiasme van de beheerders van de tuin werkt aanstekelijk. Producten van de Mengelmoestuin worden door Marielle verkocht op diverse markten. Dit is met name jam, gelei, kruidenzouten, zalf en oliën. Voor bezoekers is de tuin alleen op vrijdagmiddag vanaf 12.00 uur geopend. Het is een plaats om veel te leren over de natuur. Maar ook een plaats om even tot rust te komen. “We hebben dan thee van de eigen tuin en ik zorg dat ik altijd een lekkere cake heb”, lacht Marielle. Het is duidelijk. Voor haar en Gerbrand is het een passie om zo met de natuur bezig te zijn.
Dit bericht is 1202 keer gelezen
Graag nieuwsbrief