Dit bericht is 750 keer gelezen

De molenaren Frans de Bode (l) en Erik Stoop
CABAUW – Een molen, midden in de weilanden net buiten Schoonhoven. Een vredig gezicht maar er iets loos. De molen draait sinds enige tijd niet meer. Er zijn problemen met de wieken en de molen is verzakt door ondergrondse waterstromen. Een reddingsactie is gestart. Er is een bedrag nodig van ongeveer drie ton om de molen weer in goede staat te brengen.
“De molen heet de ‘Middelste Molen’ omdat deze de middelste was van in totaal drie poldermolens”, vertelt molenaar Erik Stoop in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “De andere twee molens zijn verloren gegaan. Deze molen gebouwd in 1773 heeft een gigantische capaciteit. Ik kan zestig kubieke meter water binnen 1 minuut oppompen. Ter vergelijking: dat zijn vierhonderd badkuipen.” De spanwijdte van de wieken is 27 meter. Dat maakt de molen van Cabauw tot een van de grootste in Nederland.
Problemen
“Vorig jaar zijn kwamen diverse problemen aan het licht. Er ontstonden scheuren door verzakking. Het water wat wordt opgepompt heeft een weg gevonden om, onder de molen door, terug te stromen. Hierdoor wordt grond weggespoeld waardoor de molen verzakt. De voorzieningen die indertijd zijn aangebracht zijn eeuwen oud en blijkbaar nu aan vervanging toe”, licht de molenaar toe. “Maar we weten pas hoe het zit als alles wordt open gemaakt. En daar is een hoop geld voor nodig om dit te bekostigen.” Daarnaast speelt er nog een probleem: de molen mag niet meer draaien omdat het ijzer bij de as van de wieken te dun begint te worden. Dat de molen nu niet meer draait heeft geen directe gevolgen voor de waterstand in de Lopikerwaard. “Bij de ruilverkaveling is de waterhuishouding overgenomen door een viertal gemalen. De molen heeft alleen nog een historische waarde. Wel is de waterkwaliteit rondom de molen beduidend beter omdat, door het malen, er veel zuurstof in het water wordt gebracht.”
Actie
Afgelopen zaterdag is de aftrap gegeven om een actie te starten voor het redden van de molen. Er is een bedrag nodig van ongeveer drie ton. Een groot gedeelte wordt gefinancierd door de Provincie en de Molenstichting. Om in aanmerking te komen voor de financiële hulp moeten de beheerders zelf een bedrag van 30.000,- euro bij elkaar brengen. Op de website www.cabauwsemolen.nl is de actie toegelicht. Naast fondsenwerving worden giften gevraagd, kan iedereen vriend worden en is de mogelijkheid een bedrag te doneren. De molen heeft een ANBI status dus giften kunnen afgetrokken worden van de belasting. “De vrienden van de molen hebben ons een startbedrag geschonken van 15.000,- euro. Inmiddels staat de teller op bijna 20.000,- euro. De actie loopt dus erg goed maar nieuwe donateurs, sponsors en vrienden zijn van harte welkom”, aldus een enthousiaste Erik.
Planning
“In oktober dit jaar moet een zo hoog mogelijk bedrag gerealiseerd te zijn. De provincie neemt daarna een definitief besluit. Zolang kunnen we niet wachten, dus we starten ondertussen om de problemen van de verzakking op te lossen.” Erik is positief gestemd. “Ik ben ervan overtuigd dat we het gaan redden. Tot nu toe is er nog nooit een molen ‘in de steek gelaten’. Het is de enig overgebleven watermolen in de Lopikerwaard. Vroeger waren er bijna vijftig! Daarom vertrouw ik erop dat veel mensen onze actie zullen steunen.”
Het gehele gesprek met molenaar Erik Stoop is komende zaterdag te beluisteren tussen 12.00 en 14.00 uur op de radio bij RTV Krimpenerwaard. Giften kunnen overgemaakt worden op NL98RABO0130023396 t.n.v. Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen.
Dit bericht is 750 keer gelezen
Recente reacties