Archieven

Dit bericht is 954 keer gelezen

STOLWIJK – Eindelijk, na twee jaar uitstel door corona, wordt de voorstelling ‘Haar naam was Sarah’ opgevoerd. De spelers van Rederijkerskamer Excelsior zijn er klaar voor om dit indrukwekkende stuk op de planken te brengen.

“Met de huidige ontwikkelingen in de wereldpolitiek is het stuk actueler dan ooit”, legt voorzitter Jaap Uittenbogaard uit. “Onze eerste voorstelling is op 4 mei, na de dodenherdenking. Wij denken dat dit stuk mooi past binnen het kader van de herdenking.” Zelf heeft Jaap, naar zijn zeggen, een bescheiden rol als voice-over tijdens de opvoeringen.  Dat de kaartverkoop inmiddels goed om gang is gekomen doet hem deugd. Het valt op dat steeds meer mensen buiten Stolwijk de toneelavonden bezoeken.

Verhaal
‘Haar naam is Sarah’ speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Duizenden mensen worden gedeporteerd vanaf het wielerstadion Vélodrome d’Hiver in Parijs. Bij een razzia sluit de tienjarige Joodse Sarah haar kleine broertje op in een kast en zegt hem zich stil te houden. Eenmaal terug wordt het broertje dood aangetroffen in dezelfde kast. Jaren later wordt dit verhaal opgepakt door een journaliste die in het appartement woont. Vastbesloten is ze om het spoor naar Sarah te volgen. Het verhaal is geschreven in 2007 door de Franse schrijfster Tatiana de Rosnay. Drie later is het verfilmd.

Tekst gaat verder onder de foto

Auditie
“Wij waren diep onder de indruk bij een uitvoering in Alphen a/d Rijn. Op dat moment besloten wij om ook het stuk te brengen”, vertelt regisseur Ben Zwinkels. “Het  is een serieus verhaal met de nodige emotie.” Daarom stelde Ben voor dat spelers eerst auditie moesten doen. “Voor hen was dit heel spannend. Ze zijn het niet gewend om dit te doen binnen de eigen club. Ik heb een aantal mensen moeten teleurstellen. Maar met de crew en de cast die er nu is, daar ben ik uitermate tevreden mee”, aldus de enthousiaste regisseur.

Voorbereiding
De vijf spelers hebben zich verdiept in het verhaal en proberen zich zo goed mogelijk te verplaatsen in het te spelen personage. “Maak mij midden in de nacht wakker, ik ratel zo de teksten op”, glimlacht Sindy in de rol van Sarah. Haar collega Esther, in het stuk journaliste Julia, zondert zich vaak af om de teksten er goed in te krijgen. “Vrijwel dagelijks oefen ik zit, liefst staand zodat ik ook de bewegingen erbij kan maken”, vult ze haar medespeelster aan.  Ook de andere spelers Natascha, Arie en Bert zien uit om het publiek in verroering te brengen.

Kaartreservering
De opvoering van ‘Haar naam was Sarah‘ is op 4, 6, 7, 13 en 14 mei in Het Kwartier in Stolwijk. Aanvang 20.30 uur behalve op 4 mei  (21.00 uur). Belangstellenden zijn van harte welkom. Toegang tien euro per persoon. Kaartreservering via www.rederijkerskamerexcelsior.nl.

 

 

Dit bericht is 954 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief