Archieven

Dit bericht is 740 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Al enige jaren is Bert Poot (68) vrijwillig reisleider bij de NCRV. De vereniging is op zoek naar nieuw bloed om georganiseerde reizen vlekkeloos te laten verlopen.

De van oorsprong uit Gouda afkomstige Bert woont inmiddels zo’n veertig jaar in Schoonhoven. Dertien jaar geleden is hij gestopt met werken. “Ik ben altijd in het advieswerk werkzaam geweest, waarvan de laatste jaren als directeur. Ons bedrijf gaf advies aan ondernemers over vernieuwingen en innovaties.” Als voorbeeld geeft hij een grote supermarktketen waarvoor  zijn bedrijf haalbaarheidsonderzoeken maakte voor nieuwe vestigingen.

Het adviesbedrijf bestaat niet meer, achterhaald door de online beschikbaarheid van gegevens. De data is nu op te vragen via de Kamer van Koophandel. Dat hij op relatief jonge leeftijd met ‘pensioen’ ging was een bewuste keuze. “Altijd heb ik gezegd dat ik op 55-jarige leeftijd stop met werken.”

Uniek
Om zo vroeg uit het arbeidsproces te kunnen stappen, heeft Poot ‘tropenjaren’ gedraaid. Dit betekende vrijwel geen sociaal leven. “Mijn vrouw Jannie was bang dat ik de hele dag zou gaan duimen draaien. Dit is niet gebeurd, direct ben ik aan de slag gegaan als vrijwilliger. Omdat ik graag wandel, ben ik in als contact gekomen met de NCRV, de Nederlandse Christelijke Reis Vereniging. Ik zet me daarvoor in als reisleider en bestuurslid. De vereniging is in 1922 opgericht, drie jaar eerder dan de gelijknamige omroepvereniging. In die tijd waren reizen naar België of Duitsland  uniek. Het waren echt reizen om te leren, nu gaan we op reis om te ontspannen.”

Meer dan reizen
Trend bij de vereniging is daling  van het ledenaantal en stijging van de gemiddelde leeftijd. Ook hier is veel veranderd door internet; om een groepsreis te organiseren is een vereniging niet meer noodzakelijk. Onlangs is in Lelystad het honderdjarig bestaan gevierd. “De dag was een groot succes waarbij ook het jubileumboek ‘Meer dan reizen’ is uitgebracht. Met alle leden bij elkaar is besloten om door te gaan, minimaal nog drie jaar. Andere type reizen, verjonging van reisleiders en actiever gebruik van social media moeten het tij gaan keren”, volgens de enthousiaste reisleider.

Oproep
Saamhorigheid, veel lol, afwisseling en een gevoel van verbondenheid. Dat zijn de ingrediënten die het werk als reisleider volgens Poot zo leuk maken. Belangrijk is volgens hem ook hulpvaardig te zijn en je verantwoordelijk te voelen voor de groep. Geïnteresseerden kunnen zich melden via de website www.ncrv-reizen.nl. Bert rekent op nieuwe, enthousiaste vrijwilligers die als reisleider aan de slag gaan.

 

Dit bericht is 740 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief