Archieven

Dit bericht is 1165 keer gelezen

GOUDA/HAASTRECHT – Het hoogheemraadschap gaat de monumentale Haastrechtse Molen in Gouda restaureren en krijgt hiervoor een financiële bijdrage van provincie Zuid-Holland.

Met deze subsidie kan het wiekenkruis worden vervangen en het metselwerk, schilderwerk en het gaande werk (de aandrijflijn met alle onderdelen die in beweging worden gezet) worden hersteld. Na de restauratie kan de molen de polder weer op windkracht bemalen.

De Haastrechtse Molen stamt uit 1862 en bemaalt nog altijd de polder Beneden-Haastrecht. Bij voorkeur op windkracht, maar het vijzel kan ook elektrisch worden aangedreven. Deze aandrijving is noodzakelijk, omdat het bemalen van de polder altijd moet kunnen doorgaan, ook als het niet waait. Niemand wil immers natte voeten in de polder.

Uniek in Nederland
De Haastrechtse Molen is uniek. Het is de enige maalvaardige ronde, stenen poldermolen met stelling in Nederland. De molens langs de Hollandse IJssel werden vroeger als stellingmolen gebouwd, zodat ze boven de rivierdijk uitstaken om wind te kunnen vangen.

De verwachting is dat de werkzaamheden aan de molen in het laatste kwartaal van 2021 kunnen starten en deze in het voorjaar van 2022 gereed zijn.

Behoud cultureel erfgoed
Cultureel erfgoed zoals oude gemalen, molens en dergelijke vormen een belangrijk ‘uithangbord’ voor het werk van het hoogheemraadschap. De objecten tonen hoe het hoogheemraadschap door de geschiedenis heen heeft bijgedragen aan het bewoonbaar houden van het land. Met het behoud van ons water-gerelateerd cultuurhistorisch erfgoed laat het hoogheemraadschap mensen de waterhistorie beleven en maakt hen bewust van het belang van goed omgaan met water.

Foto: hoogheemraadschap.

Dit bericht is 1165 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief