Archieven

Dit bericht is 688 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL- Sinds afgelopen week is Krimpen aan den IJssel een stuk duurzamer. Alle bussen van de RET die door Krimpen rijden zijn vanaf dit moment elektrisch. “Dit is een belangrijke stap voor Duurzaam Krimpen”, zegt wethouder Wubbo Tempel.

Afgelopen donderdag stapten burgemeester Martijn Vroom, wethouder John Janson (openbaar vervoer) en wethouder Wubbo Tempel (duurzaam) samen met Bart Nijhof van de MRDH en de RET-directeuren Joop Bakker en Johan Taal in een zero emissie bus bij bushalte Krimpen Centrum. Een heugelijk moment.

In het hele gebied van de RET rijden er een kleine honderd emissievrije bussen rond waarvan twaalf in Krimpen. “Er zit een pantograaf op het dak waarmee we opladen. Dat doen we veelal in de nacht op een vestiging. Maar ook onderweg hebben wij opladers, mocht dat nodig zijn. Het is net als een elektrische auto die je aan een stekker moet doen, alleen wij doen het dan met een pantograaf”, legt Joop Bakker, directeur operatie RET, uit.

Tekst gaat verder onder foto

“We hebben alles zo ingeregeld dat het moet kunnen, maar het kan zijn dat er in de nacht misschien een storing is geweest of dat er door een omleiding iets gebeurt in kilometers. Onze chauffeurs zijn wel getraind om de state of charge goed te bewaken. Maar het kan toch gebeuren dat er een stilvalt. Hoewel ik dat nog niet veel heb meegemaakt in die drie, vier jaar dat we er al mee rijden”, aldus Bakker.

‘Grote verbetering’
“De RET-dieselbussen zijn uit het straatbeeld. Vanaf nu hebben we uitstootvrije bussen en geen geur van uitlaatgassen meer. De uitstoot in de omgeving gaat bovendien direct naar nul. De regio heeft besloten dat in 2030 alle bussen emissievrij moeten zijn, dus wij zijn hier al vroeg”, vertelt wethouder Tempel.

Wethouder John Janson is ook blij: “Fijn dat Krimpen in de regio zo snel aan de beurt is met de invoering van de bussen. De bussen zijn een stuk stiller dan hun voorgangers. Ook trekken ze zonder schakelen op en zijn daardoor minder schokkerig. Ze zijn echt een grote verbetering voor de inwoners die in Krimpen de bus nemen.” Naast schoon en stil zijn de nieuwe RET-bussen ook energiezuinig.

Dit bericht is 688 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meld je aan voor onze nieuwsbrief