Archieven

Dit bericht is 1336 keer gelezen

LEKKERKERK – Vrijwilligers van de Natuur- en Vogelwerkgroep (NVWK) gaan donderdag 13 en zaterdag 15 juni in samenwerking met Staatsbosbeheer reuzenspringbalsemien trekken in het Loetbos bij Lekkerkerk.

Het doel is om te voorkomen dat de planten zaad zetten en hun rijpe zaden naar alle kanten wegschieten. Deze snelle groeier neemt het licht weg op de bosbodem, zodat inheemse planten eronder verstikken en hun zaden niet kunnen ontkiemen.

Een verlies aan oorspronkelijke planten betekent ook een verlies aan insecten die ervan afhankelijk zijn. Dus hoewel een bloeiende reuzenspringbalsemien er mooi uitziet, doet zijn massale aanwezigheid een aanslag op de biodiversiteit in het bos.

Vorig jaar is op twee data een aantal percelen helemaal vrijgemaakt van deze woekeraar. Een goede bijkomstigheid is dat de zaden slechts twee jaar kiemkrachtig zijn, waardoor de kans dat na de activiteiten van dit jaar de planten terugkeren steeds kleiner wordt.

Deze activiteit is ook geschikt voor wat oudere kinderen. De planten wortelen oppervlakkig dus trekken makkelijk uit, en er zitten geen doorns of iets dergelijks aan. Toch wordt aangeraden om handschoenen te dragen omdat ze soms tussen de bramen staan. Stevige schoenen is op de ongelijke bosvloer ook een vereiste.

Verzamelen is om 9.30 uur bij de Hendrikshoeve en er wordt afhankelijk van het weer tot 16.00 uur gewerkt. Staatsbosbeheer zorgt weer voor koffie en uitleg aan het begin van de dag, voor koffie/thee bij de door deelnemers meegebrachte lunch en aan het eind voor een afsluitend drankje. Iedereen die het leuk vindt om nu eens van de gebaande paden af te mogen om deze planten uit te trekken, is welkom. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om een aantal uren of een dagdeel te komen helpen.

Dit bericht is 1336 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief