Archieven

Dit bericht is 1369 keer gelezen

HAASTRECHT – Afgelopen weken kreeg de poldermaquette van het gemaal in Haastrecht een opknapbeurt.

Na jaren trouwe dienst ging de maquette een tijdje uit de roulatie. Tijdens deze ‘drooglegging’ heeft een groep vrijwilligers lekkages verholpen, bodemdoorvoeren verbeterd en een deel van het polyester vernieuwd. Ook maakten ze nieuwe sluizen, zoals het ook ooit in werkelijkheid was: de tweede Hooge Boezemsluis en de havensluis met de verbinding Vlist-Hollandsche IJssel.

Ook de vrijwilligers van zwembad De Loete leverden een aandeel bij de revisie. Zij plaatsten namelijk een grote tent over de maquette om bij eventuele neerslag altijd vooruit te kunnen. Laat het nu een warme, droge zomer zijn. De tent bleek een prima parasol. Vrijdagmiddag braken ze de tent af, om die bijtijds bij het komende huttendorp te kunnen plaatsen.

Water in en uit de polder
Polyesterdeskundige Ad van der Waal dacht volop mee in de uitvoering. De strakke planning bleek haalbaar. Begin september wordt de maquette weer in gebruik genomen. Rondleiders kunnen dan groepen bezoekers bij hun verhaal over de waterhuishouding in de Krimpener- en Lopikerwaard laten zien hoe de polder werkt: ze laten het hier dan weer regenen, brengen water in de polder, voeren overtollig water naar de Hollandsche IJssel af, enzovoorts.

Het Gemaal is nog tot en met 31 oktober dit jaar van dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Groepen die een rondleiding wensen, kunnen op afspraak het hele jaar terecht.

Dit bericht is 1369 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief