Dit bericht is 2310 keer gelezen
KRIMPENERWAARD – Steeds vaker worden hulpverleners op feesten en partijen geconfronteerd met mensen die onwel, agressief dan wel in andere sferen zijn door drugs en alcohol. Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat de hulpverleners een basiskennis hebben hoe te handelen in dergelijke situaties. Daarom wordt de cursus Eerste Hulp bij Alcohol- en Drugsdelicten gegeven.
“Er zijn steeds meer feesten waar middelen gebruikt worden”, vertelt docent Bert Tabak in gesprek met RTV Krimpenerwaard. Hij heeft bij het Rode Kruis Krimpenerwaard onlangs de cursus gegeven. “Om iedereen goed te kunnen behandelen is het belangrijk dat enige achtergrondinformatie bekend is.” Tabak ziet een duidelijke tendens dat de afgelopen jaren meer drugs en alcohol worden gebruikt. “Meest gevaarlijke drugs is de onbekendheid. Er wordt volop geëxperimenteerd en dat maakt het zo risicovol.”
Inschatten
Ook andere factoren kunnen van invloed zijn dat drugs en alcohol verkeerd uitpakken. “Denk aan vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten of te veel zweten. Daarnaast is de omgeving belangrijk: is het koud, warm, druk, rustig, veilig of niet veilig. Grofweg kun je drie groepen drugs onderscheiden: dat zijn verdovende, stimulerende en trippende middelen. Een hulpverlener moet kunnen inschatten hoe te acteren bij welk drugsgebruik.”
Lachgas
Bert geeft deze cursus een aantal keren per jaar. Zelf is hij actief betrokken bij de afdeling Zandvoort. Al enige jaren meldt hij zich aan voor de Nijmeegse Vierdaagse. “Ik ben dan altijd bij de feesten rondom de vierdaagse. Er zijn dan diverse plaatsen waar veel mensen komen. Er wordt dan zeker drugs en alcohol gebruikt. Tegenwoordig is het ook vaak lachgas.”
De leden van het Rode Kruis Krimpenerwaard hebben afgelopen week examen gedaan voor deze cursus. Binnenkort volgt de uitslag waarna de geslaagden beter ingezet kunnen worden bij alcohol- en/of drugsdelicten.
Dit bericht is 2310 keer gelezen
Recente reacties