Archieven

Dit bericht is 2221 keer gelezen

LEKKERKERK- “Ik lig er alweer van te dromen.” Bram Hofman vindt dat een goed teken want het betekent dat de organisatie van de wielerronde in Lekkerkerk dag en nacht door zijn hoofd speelt. “Maar dat is niet verkeerd, want hoe meer je er mee bezig bent, hoe minder er dreigt te worden vergeten in het draaiboek.”

Zo’n twee maanden per jaar zijn Bram Hofman en zijn medebestuurders iedere dag druk bezig om alles rond te krijgen. In de drie kwartier dat we Bram Hofman spreken staat de telefoon niet stil. En dan gaat het niet alleen om de samenstelling van een sterk deelnemersveld, maar ook om alles er omheen.

Denk aan het vinden van sponsoren, het benaderen van ondernemers die de premies willen verstrekken, de vergunningen die onder meer de gemeente moet afgeven, de goedkeuring van de KNWU, de dranghekken, alle technische voorzieningen waaronder de jury bus en het geluid langs het parcours, het overleg met instanties zoals de politie, de EHBO en met de vele vrijwilligers en nog veel meer. De gemiddelde bezoeker die met een biertje in de hand een paar uur komt genieten van topsport krijgt daar niet veel van mee en dat hoeft ook niet.

Tekst gaat verder onder foto

Organisatie
“Maar er komt beslist veel bij kijken voor het eerste startschot klinkt” aldus Bram. Hij kan het weten, want hij maakt al veertig jaar deel uit van het bestuur, waarvan de laatste twaalf jaar als voorzitter. Een routineklus zou je zeggen, maar zo voelt dat voor hem niet en er bouwt zich in de hoofden van de bestuursleden in de aanloop naar Hemelvaartsdag weer een gezonde spanning op. “Dat hebben we de afgelopen twee jaar erg gemist toen de straten in Lekkerkerk vanwege corona leeg bleven.”

De wielerronde van Lekkerkerk werd oorspronkelijk georganiseerd door de plaatselijke winkeliersvereniging, waarin Bram Hofman een actieve rol speelde. Later werd er een aparte stichting opgericht, de Stichting Wielercomité Lekkerkerk.

Programma
Aan het programma is in al die jaren niet heel veel veranderd. Ook de 58ste editie op donderdag 26 mei aanstaande lijkt in grote lijnen op het verloop in vele voorgaande jaren. ’s Morgens wordt het parcours ter beschikking gesteld aan atletiekvereniging Start die een prestatieloop organiseert, waarna om 12.15 uur de amateurs worden weggeschoten.

Om 13.45 uur is het de beurt aan tien Elite-vrouwen die een tijdrit over één ronde verrijden. De start van dit bijzondere spektakel is in de hal van het gemeentehuis.

Tekst gaat verder onder foto

Om 14.20 uur voegen zij zich bij de andere vrouwen, waaronder de beloften om te beginnen aan het criterium voor dames. Dit onderdeel heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot het hoofdprogramma omdat veel bekende profrensters graag naar de RABO Ronde van Lekkerkerk komen. Ook dit jaar ontbreken namen als Lucinda Brand, Ellen van Dijk en Eva Buurman niet op de deelneemsterlijst. “We hopen nog op meer bekende wielrensters maar er zijn die week ook internationale, meerdaagse koersen en het hangt er even vanaf waar de ploegen zich voor inschrijven.” In ieder geval worden tussen de veertig en zestig deelneemsters aan de start verwacht.

De elite-mannen en beloften vertrekken om 16.00 uur voor hun koers. Met meer dan honderd inschrijvingen is het maximaal aantal deelnemers bereikt om allemaal te proberen Remco Schouten uit Ammerstol van zijn troon te stoten. Hij won de 57ste editie in 2019.

Kermis
De RABO Ronde van Lekkerkerk is al tientallen jaren onlosmakelijk verbonden met de jaarlijkse kermis. Ook dit jaar weer is het wielercomité er in geslaagd een kermisexploitant naar het Lekdorp te halen, die een gevarieerd aanbod spectaculaire attracties meebrengt. Een kermis waar jong en oud zich prima gaat vermaken, heeft hij beloofd.

“Het enige wat we niet in de hand hebben is het weer” besluit Bram Hofman, “maar meestal gaat het wel goed.”

Door: Sem van der Laan

Dit bericht is 2221 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief