Archieven

Dit bericht is 745 keer gelezen

rondleiding2KRIMPEN A/D LEK – Stevig ingepakt tegen kou en mogelijke regen verzamelden ruim twintig belangstellenden zich voor een uitleg over de werkzaamheden die sinds september worden uitgevoerd om de Surfplas en de Krimpenerhout bij Krimpen aan de Lek aantrekkelijker te maken voor recreanten. Onder leiding van Mari Kool, boswachter bij Staatsbosbeheer en Gerard Kerkhof, uitvoerder van aannemer Verboon Maasland, trokken zij in twee groepen welgemoed het recreatiegebied in.

De resultaten van de werkzaamheden rond de Surfplas zijn inmiddels goed zichtbaar. De stranden aan de noord- en westzijde zijn vergroot en verbreed en de natuurlijke oevers aan de andere zijden zijn voorzien van steigers die uitnodigen om lekker te vissen in de plas. Niet op brasem, want die is ondertussen weggevangen en elders uitgezet. Brasems hebben de neiging te wroeten in de bodem waardoor fosfaat vrijkomt en de kans op de vorming van blauwalg groter wordt.

Om de waterkwaliteit verder te verbeteren wordt vanaf eind januari de bodem van de plas afgedekt met een laagje zand van ongeveer twintig centimeter. Vanaf de kade brengt de aannemer via lange pijpen het zand naar een bootje op de plas. Het zand wordt geleidelijk in de surfplas gesproeid zodat het langzaam naar beneden kan dwarrelen. Daar sluit het de bodem af zodat het fosfaat dat daarin zit opgeslagen niet meer vrij kan komen. De werkzaamheden aan de surfplas zijn klaar in het voorjaar van 2019 zodat bezoekers het hele recreatieseizoen weer in, op en aan het water kunnen genieten.

rondleiding4

Speeleiland
Verderop in de Krimpenerhout is hard gewerkt aan de herbebossing van een aantal percelen. Daarop stonden veel zieke essen die zijn omgehakt en worden vervangen door andere boomsoorten. Hier en daar zijn sloten en plassen uitgebaggerd, en de eerste nieuwe wandelpaden langs de plas en door het bos zijn aangelegd. Mens en hond kunnen straks alle kanten op. Een groot speeleiland en nieuwe speelwerktuigen langs de wandelroutes garanderen straks voor kinderen een feestelijke dag uit in het bos.

Entreegebouw
De bouw van een entreegebouw moet nog beginnen. Dat komt te staan naast de parkeerplaats bij de Surfplas en moet bijdragen aan de herkenbaarheid van de Krimpenerhout. Het wordt een open ontmoetingsgebouw met schuin dak dat past in de omgeving. Het dak wordt voorzien van een groene begroeiing zodat het een natuurlijke uitstraling heeft. In het gebouw komen toiletvoorzieningen die in opdracht van de beheerder ten minste drie keer per week zullen worden schoongehouden.

rondleiding3

Groenalliantie Midden-Holland is als eigenaar van de recreatiegebieden opdrachtgever voor de deze grootschalige kwaliteitsimpuls. Staatsbosbeheer beheert de recreatiegebieden en is verantwoordelijk voor de uitvoering van de werkzaamheden. Er wordt samengewerkt met gemeenten, omwonenden en andere belanghebbenden uit de omgeving. Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard draagt financieel bij het verbeteren van de waterkwaliteit van de Surfplas. Verboon Maasland en enkele onderaannemers voeren de werkzaamheden uit. Naar verwachting wordt het hele project in september afgerond en kunnen jong en oud weer jarenlang genieten van alles wat de natuur in dit deel van de Krimpenerwaard te bieden heeft.

Dit bericht is 745 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief