Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 786 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – RTV Krimpenerwaard hoopt te kunnen uitbreiden naar Krimpen aan den IJssel. De omroep heeft een aanvraag ingediend voor een zendmachtiging. De Krimpense gemeenteraad moet nu aan de hand van een college-advies een besluit nemen of RTV Krimpenerwaard mag gaan uitzenden of dat de Lokale Omroep Krimpen (LOK), de huidige omroep, mag blijven zitten. Het Commissariaat voor de Media neemt als vergunningsverstrekker zo’n besluit meestal over.

RTV Krimpenerwaard deed de aanvraag voor de zendvergunning vorig jaar september. Dit na het stuklopen van onderhandelingen over samenwerking c.q. fusie. “Op zich waren we het na anderhalf jaar praten helemaal met elkaar eens op twee programma’s na, te weten ‘Kerken Spreken’ op zondagochtend en het informatieve programma ‘Kijk op Krimpen’ op zaterdagochtend”, geeft voor RTV Krimpenerwaard-voorzitter Kees de Haan uit.

De LOK wilde dat deze programma’s op de tijdstippen van hun huidige programmering zouden worden uitgezonden. Maar ook RTV Krimpenerwaard heeft op die tijdstippen programma’s staan.

Ontkoppeling frequenties
De Haan: “Ons voorstel was om één programma te maken op de zaterdagmorgen met zowel inbreng vanuit Krimpen aan den IJssel als de gemeente Krimpenerwaard, met als extra dat er plaatsen ingeruimd zouden worden voor mensen van de LOK in de televisie- en radioredactie, dus ook in de nieuwe programmering. Voor ‘Kerken Spreken’ zou nog een oplossing gevonden dienen te worden. Wel werkten we op dat moment al samen dankzij het RTV-programma ‘Goedemorgen Krimpenerwaard’ dat ook door de LOK van maandag tot vrijdag overgenomen werd. Omdat de onderhandelingen stokten hebben wij nog voorgesteld om de eerder genoemde programma’s zo te laten en via een ontkoppeling van de frequenties doorgang te laten vinden. Dit plan werd door de LOK verworpen met tot besluit een brief van hen waarin het bestuur van de LOK schreef niet meer met ons te willen praten. Dus einde samenwerking, dus ook einde uitzendingen van ‘Goedemorgen Krimpenerwaard’ in Krimpen aan den IJssel.”

Bestuurslid Bert Sterkenburg van de LOK heeft een andere lezing over de gang van zaken. In een gesprek met weekblad Het Kontakt beaamt hij wel dat er sprake was van een samenwerking. “We waren op een gegeven moment zelfs al mondeling akkoord over een samengaan. Toen wij echter vanuit de LOK vroegen om een intentieverklaring met alle afspraken, trokken ze zich terug.” Volgens hem waren de religieuze programma’s op zondag een ‘no go’ voor RTV Krimpenerwaard. Ook moest ‘Kijk op Krimpen’ op zaterdagochtend helemaal wijken. “Dan heb je een lokale omroep in Krimpen, zonder Krimpense input. Dat kan toch niet. Dan kunnen we net zo goed de omroep uit Bovensmilde hier laten uitzenden.” Strekenburg geeft aan goede hoop te hebben dat zijn omroep kan blijven uitzenden in Krimpen, omdat het college zou hebben aangegeven voor de LOK te gaan.

De LOK werkt wel samen met RTV Rijnmond en met Radio Capelle. Sterkenburg: “We zijn vanuit Krimpen toch meer op de Rijnmondregio gericht. En met Radio Capelle hopen we in de verre toekomst te kunnen fuseren.”

‘Natuurlijke habitat’
Het stuklopen van de onderhandelingen was voor RTV Krimpenerwaard reden om dan voor een zendmachtiging in Krimpen aan den IJssel te gaan. De Haan: “Deze beslissing is ook genomen omdat door de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) druk wordt uitgeoefend om meer samen te werken en/of te fuseren, zodat de kijker, luisteraar en lezer beter bediend kan worden. Bovendien vinden wij dat de Krimpenerwaard onze ‘natuurlijke habitat’ is en dat is een kreet waar de NLPO ook steeds mee schermt. Hoewel de LOK alle deuren heeft gesloten, hebben wij die altijd opengelaten. Wij willen graag een zo compleet mogelijk beeld neer zetten voor de hele Krimpenerwaard, met niet alleen radio, maar ook tv en sociale media die up-to-date zijn. Daar kan RTV Krimpenerwaard een uitstekende bijdrage aan leveren omdat alle voorzieningen aanwezig zijn en we een volledig media aanbod bieden, voorzien van alle hedendaagse mogelijkheden. Kortom alle ingrediënten zijn er om een prachtige streekomroep te vormen met inbreng van zowel de gemeente Krimpen aan den IJssel als de gemeente Krimpenerwaard.”

Inmiddels is de commissievergadering waarin het advies ter sprake zou komen verplaatst van 20 januari naar 10 februari en daardoor zal ook de Krimpense gemeenteraad later beslissen over het advies. Het besluit over de vergunningaanvraag vindt nu plaats in de vergadering van 27 februari. De Haan: “Zover wij weten is het advies – tijdelijk – teruggetrokken en wordt er nog verdere informatie verzameld. In het schrijven naar de beide gemeenteraden heeft het Commissariaat van de Media ook een aanbeveling gedaan. Zij raden aan om bij meerdere vergunning aanvragers de partijen bij elkaar te brengen om een samenwerking tot stand te brengen. Ook wij houden evenals de LOK hoop op de vergunning en dan liefst samen verder met de huidige lokale omroep in Krimpen aan den IJssel.”

Dit bericht is 786 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief