Archieven

Dit bericht is 1717 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Ruim de helft (53 procent) van de volwassen inwoners van de gemeente Krimpenerwaard heeft overgewicht. Zeventien procent kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas).

Dat blijkt uit onderzoek van Vandaagafvallen.nl dat informatie rondom afvallen verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd.

Hiermee zijn inwoners in de gemeente Krimpenerwaard gemiddeld zwaarder dan de rest van Nederland. Landelijk gezien is 48,9 procebt te zwaar, en heeft 13,8 procent te maken met obesitas.

Overgewicht betekent een BMI van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht.

Sporten en bewegen
Dit wil niet zeggen dat de hele gemeente stilzit. 49 procent voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten.

Een aantal aanvullende gegevens met betrekking tot sporten en bewegen in de gemeente Krimpenerwaard:

59 procent doet aan matig plus zwaar intensieve activiteiten (onder andere wandelen, fietsen, hardlopen, wielrennen, sporten).

75 procent doet aan bot- plus spierversterkende activiteiten (onder andere traplopen, springen, fietsen en krachttraining).

48 procent doet wekelijks aan sport.

Het percentage fietsgebruik ligt op 45 procent. Dit betekent dat bij 45 procent van verplaatsingen met een korte afstand (tot 7,5 kilometr) gebruik gemaakt wordt van de fiets.

Hoe zit het met de gezondheid in de gemeente?
78 procent van de inwoners van Krimpenerwaard ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6 procent.

Het alcohol- en rookgedrag ligt tenslotte redelijk in lijn met de rest van Nederland:

In Krimpenerwaard wordt door 44 procent van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal een glas per dag). 9 procent van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens een keer per week zes glazen voor mannen en vier glazen voor vrouwen per dag. Zeven procent wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan veertien glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. Zeventien procent van de inwoners in Krimpenerwaard rookt wel eens.

Dit bericht is 1717 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief