Archieven

Dit bericht is 4076 keer gelezen

LEKKERKERK – In de ‘modeboulevard’ in het centrum van Lekkerkerk zijn en waren talloze modezaken gevestigd. Veel ondernemers begonnen er een dames- en/of herenmodezaak, veel verdwenen er na korte of langere tijd weer. Slechts enkelen wisten zich tientallen jaren te handhaven. Daaronder Neven Damesmode dat al meer dan veertig jaar een begrip is in de Lekkerkerkse modewereld.

In mei 1979 startten Annie en Jaap Neven in hun eerste winkel aan de Voorstraat, hoek burgemeester Roosstraat met ‘Jaap Neven Sport & Mode’. Ze verkochten er naast damesmode ook heren- en kinderkleding en sportartikelen.

Een uitgebreid assortiment waarvoor de winkel uiteindelijk te klein bleek. Na vijf jaar kregen zij de mogelijkheid te verhuizen naar een pand aan de Kerkweg, waar voordien de A&O supermarkt was gevestigd en nu de Expert is gehuisvest. “Ons winkeloppervlak vervijfvoudigde en de omzet steeg met tientallen procenten”, glundert Jaap als hij terugdenkt aan die tijd.

‘Damesmode die bij U past’
Maar het winkellandschap veranderde. Er kwamen steeds meer speciaalzaken waarin een winkel met zoveel verschillende artikelen minder goed paste. Bovendien ging de passie van Annie vooral uit naar damesmode, dus geleidelijk aan werd het bedrijf omgebouwd. Eerst verdween de kindermode, later volgden de herenmode en tenslotte werd afscheid genomen van de sportartikelen. Neven Damesmode was een feit onder de slogan ‘Damesmode die bij U past’.

In 1997 verhuisde de winkel naar het vernieuwde winkelcentrum aan de overkant om daar nooit meer te vertrekken. Tussen 1999 en 2011 bestierden zij aan de Kerkweg een filiaal waarin Jaap jeans voor mannen van onder meer het merk Pall Mall verkocht onder de naam PME Legend Shop. Toen Jaap en Annie besloten daarmee te stoppen richtten zij tot op de dag van vandaag al hun pijlen op de damesmodezaak. Met succes, want hun publiek telt vele vaste klanten uit Lekkerkerk en van daarbuiten en toevallige passanten snuffelen er graag rond.

Maar aan alles komt een einde. Jaap en Annie Neven zijn de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels gepasseerd en hopen binnenkort van meer vrije tijd te gaan genieten. “Dan hebben we eindelijk wat meer gelegenheid om er met onze kleinkinderen op uit te trekken.” Daar kijken ze nu al naar uit. Daarmee niet gezegd hebbende dat ze het werken in de winkel zat zijn. Integendeel, ze beleven er allebei nog steeds veel plezier aan.

Opheffingsuitverkoop
Dat de winkel sinds half maart gesloten is geweest heeft alles te maken met het coronavirus en niets met de naderende sluiting van Neven Damesmode. Op woensdag 6 mei gaan ze weer open en dan begint meteen de opheffingsuitverkoop die duurt tot 1 juli. “Er hangt hier nog van alles in soorten en maten van veel bekende merken. Die gaan de komende weken met hoge kortingen over de toonbank.”

Vanwege corona nemen Jaap en Annie wel een aantal maatregelen om de gezondheid van hun clientèle en medewerksters optimaal te garanderen. Er komt een vaste looproute door de winkel en er mag maar een beperkt aantal klanten tegelijk naar binnen. Ontsmetting en beschermingsmiddelen staan al klaar.

Als Annie en Jaap op 1 juli de deur van hun zaak achter zich dichtgetrokken hebben, beginnen in hetzelfde pand Marianne en Willem Willemsen een soortgelijke damesmodezaak. Met een iets ander assortiment wellicht, maar met dezelfde vertrouwde gezichten want de drie vaste medewerksters blijven gewoon.

“We willen onze klanten graag dank zeggen voor hun vertrouwen en de gezellige tijd die we de afgelopen veertig jaar hebben gehad. We hopen velen van hen de komende weken nog te zullen ontmoeten”, besluiten Jaap en Annie.

Dit bericht is 4076 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief