Archieven

Dit bericht is 642 keer gelezen

thumbnail_IMG_1431SCHOONHOVEN – Op de vrijdagmiddag wordt het iedere week steeds drukker en gezelliger bij de SWOS. Dan vind je er ruim twintig schakers die met elkaar  de strijd aangaan. Schaaktermen als ruimte, centrum, koningsvleugel, remise, mat, tempo en compensatie vliegen over de tafels. Voor de leek veelal nietszeggende woorden, maar de schakers weten precies wat er bedoeld wordt.

“Ik schaak al vanaf mijn dertiende jaar, ben ook jarenlang lid geweest van de schaakvereniging in Schoonhoven”, vertelt Jaap Bonninga in gesprek met RTV Krimpenerwaard. Hij is actief op verschillende fronten. “Ik doe mee met ‘walking football’ en twee dagen per week ben ik vrijwilliger in het Zilvermuseum. Sinds kort ben ik ook lid van de postzegelvereniging. Ben begonnen met het uitzoeken van een grote verzameling postzegels. Het is een verzameling die indertijd mijn vader opgezet heeft. Er zitten prachtige zegels bij uit binnen- en buitenland.”

In de jaren tachtig was de schaakvereniging een bloeiende vereniging. “Een aantal leden gaf jarenlang op zaterdagmorgen les aan kinderen op de toenmalige Piramide school. Dan konden de leerlingen drie diploma’s behalen; Pionnen, Toren en Koning. Als ze voor alle drie geslaagd waren, dan kregen ze op maandagavond schaakvaardigheden en konden ze partijtjes spelen. Aansluitend was de clubavond. Dit heb ik gedaan tot rond 1995. Toen ben ik gestopt op de vereniging. Daarna is het ook langzaam aan ter ziele gegaan door een sterk teruglopend ledenaantal”, blikt Jaap terug op deze periode.

Inmiddels is er een revival bezig door de opgerichte schaaksoos, onderdeel van de SWOS. “Iedere vrijdagmiddag van twee tot vijf spelen we de partijtjes. Het is ook voor de gezelligheid, we ontmoeten elkaar en hebben altijd wat te praten”, maakt Jaap duidelijk met een brede glimlach op zijn gezicht. Het schaken wordt onder de jeugd ook steeds populairder. Bijkomend voordeel is dat het leerlingen ook helpt zich beter te concentreren. Daarnaast verbetert het schaken het probleemoplossend vermogen.

“kom gewoon een keer kijken, je bent nooit te oud om te leren.” Het is duidelijk; de schaaksoos Schoonhoven bloeit als nooit tevoren. Belangstellenden zijn iedere vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur van harte welkom om mee te doen. Plaats van samenkomst is de grote zaal van de SWOS aan de Oranjeplaats.

Jaap Bonninga is komende zaterdagmiddag tussen 12.00 en 14.00 uur te gast op de radio bij RTV Krimpenerwaard.

thumbnail_IMG_1428

 

Dit bericht is 642 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief