Archieven

Dit bericht is 1356 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Schaakfanaten kunnen vanaf nu ook in de buitenlucht het populairdere denkspel spelen. Op het Veer zijn afgelopen week twee ‘schaaktafels’ geplaatst. Initiatiefnemer Jaap Bonninga: ‘Dit wordt een heel schaakgebied.’

Een spelletje schaak spelen op een bekende locatie. Het zonnetje schijnt, de boten glijden over het water en er klinkt gepraat en gelach van voorbijgangers. Een idyllisch beeld ontstond in het hoofd van Jaap (76) toen hij bij omroep Max een reportage over schaaktafels zag. Afgelopen najaar heeft hij stappen ondernomen om deze ook in Schoonhoven te krijgen. Als schaakliefhebber speelt hij regelmatig overal in het land wedstrijden. Hierdoor heeft hij een groot aantal contacten in de schaakwereld. Zo kreeg hij snel de informatie boven water om dit project te realiseren.

Eerste stap
Vanuit Welzijn Krimpenerwaard en Team Sportservice Krimpenerwaard heeft Jaap het gehele proces afgehandeld. “De gemeente reageerde ook zeer positief, net als alle dertien sponsors die hierbij betrokken zijn”, geeft de enthousiaste Bonninga aan. Hij is ervan overtuigd dat dit een eerste stap is om verder uit te breiden. “Je ziet in veel plaatsen dat er een grote animo is.” Als voorbeeld noemt hij het Maximapark in Utrecht. “Door actieve inzet van de plaatselijke schaakclub bleek zeer snel behoefte aan extra tafels.”

Hoe werk het?
Op de schaaktafels staat een QR-code. Wanneer je deze scant volgt alle informatie. Kort samengevat is dat de speelstukken gehaald moeten worden bij Brasserie De Veerpoort. Na gebruik moet het spel weer compleet worden ingeleverd. Om te voorkomen dat speelstukken incompleet worden, heeft Jaap een voorraad achter de hand. Het is niet de bedoeling dat op de tafels een potje dammen wordt gedaan. “Nee, dat vind ik helemaal niks”, maakt de schaakfanaat duidelijk. “Het is alleen bedoeld om te schaken.”

Schaakgebied
Binnenkort zal een moment zijn om de tafels officieel in gebruik te nemen. Daarna zit Jaap niet stil. “Ik zie graag een paar ‘probleemtafels’ waar je een schaakprobleem probeert op te lossen. Een tafel voor beginners en gevorderden.” Ook een schaaktafel voor drie spelers staat op zijn wensenlijstje. “Zo maak ik er een heel schaakgebied van”, lacht hij.

Dit bericht is 1356 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief