Archieven

Dit bericht is 1488 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Agrariër Daan de Vos uit Krimpen aan de Lek laat al enkele jaren zijn schapen grazen op het grasland langs de N210, maar daar lijkt nu een einde aan te komen. Provincie Zuid-Holland en de Groenalliantie zijn namelijk voornemens om een mountainbikeroute aan te leggen over het perceel, waar de kudde voor moet wijken.

Sinds de aanleg van de eerste provinciale weg door de Krimpenerwaard – zestig jaar terug – heeft de familie De Vos het perceel tussen de Breekade bij Krimpen aan de Lek en de Ouderkerkse brug in gebruik als hooiland. “Nadat de weg dertig meter was omgelegd enkele jaren terug, kwam er de mogelijkheid om het ook met schapen te begrazen. Er lag een sloot langs, wat een mooie afscheiding was. Toen het werd opgeleverd, was het nogal ruw met betonijzer en puin. Het was mechanisch bijna niet te doen, maar de schapen hadden er geen moeite mee en hielden het gras kort.”

De Vos ziet geen probleem in de aanleg van een mountainbikeroute over het perceel, in relatie tot zijn dieren. “Zeker op de bredere gedeelten hoeft dat elkaar niet te bijten” zo gaf hij vrijdagmiddag aan in de Infoshow van RTV Krimpenerwaard. “Die mensen zijn hartelijk welkom om te genieten van de Krimpenerwaard, net zoals wij doen. Op smallere delen zal het misschien wat lastig worden als schapen op het pad staan, maar met wat aanpassen, is dat best te combineren.” Naast de mountainbikeroute, speelt ook mee dat de natuur- en vogelwerkgroep Krimpenerwaard meer kruidenrijk grasland wil in de polder, waar bijen en vlinders zich thuisvoelen. “Ook daar hoeven de schapen niet voor weg, want met een bepaalde rustperiode van grazen krijg je dat ook. We komen met de dieren nu twee keer per jaar, gedurende twee weken op hetzelfde stuk van het perceel terug. De rest van het jaar heeft het dan rust, zodat het tot bloei kan komen. Ook hooien we het nog een keer.”

Toch kreeg De Vos het bericht dat hij zijn schapen straks niet meer op de geplande route mag laten lopen en elders moet laten grazen. Hij heeft daarom deze week z’n dieren al voor het eerst weggehaald van het perceel. “Ze willen aan de gang voor de aanleg van die route en ik denk het inzaaien van die kruiden.” De Vos hoopt dat er nog nader overleg komt met de provincie en Groenalliantie over wat er eventueel nog mogelijk is. “Het gras moet toch een keer afgevoerd worden. Misschien in een later stadium maaien. Uiteindelijk blijven de boeren toch broodnodig.”

Dit bericht is 1488 keer gelezen

Deel dit:

3 Reacties op Schapen dreigen te verdwijnen langs N210

 • De overheid begrijpt de samenleving niet meer.

  Dat komt omdat er doorgestudeerde mensen de dienst uitmaken en er geen gewone man/vrouw wordt getolereerd in de politiek.

  Jan met de pet gaat niet meer stemmen omdat het vertrouwen weg is.

  En nu dus ook de schapen. BAH BAH BAH

 • L.s.,

  Laat de “firma” Groenaliantie
  lekker opdonderen met hun bemoeienis en regelzucht uit onze Krimpenerwaard. Het is hier geen pretpark. Laat de schaapjes lekker maaien

 • Wat jammer dat er niet aan de natuur gedacht wordt.
  Er zitten hazen en er zitten kwikstaarten er zitten staartmeesjes er broeden eenden in bomen.Je kan er ook goed wandelen. Een stukje natuur wordt straks vakkundig kapot gereden door mountainbikers . Doodzonde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
 • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief