Archieven

Dit bericht is 1450 keer gelezen

LEKKERKERK – Vanaf de openbare weg valt het nauwelijks op, maar achter het complex voor begeleid wonen aan de Tiendweg West in Lekkerkerk, bevindt zich het Activeringscentrum De Buurtschuur. Een oase van ruimte en rust met rondom onder meer een moes- en een pluktuin en een omheind gedeelte waarin varkens en kippen heerlijk rondscharrelen.

Het wooncomplex en De Buurtschuur worden beheerd door Kwintes, een organisatie die in Zuid-Holland en in andere provincies mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid of psychisch sociale beperkingen op weg helpt naar een voor hen zinvol leven. De hulpverlening varieert van het bieden van permanente of tijdelijke huisvesting in één van de begeleid of beschermd wonen locaties tot het ontvangen van deelnemers aan dagbesteding activiteiten of het begeleiden van cliënten in hun eigen woonomgeving. Maatwerk dus voor mensen die er zelf niet helemaal uitkomen en op basis van een Wmo-indicatie gebruik kunnen maken van individuele hulp of begeleiding.

In het Activeringscentrum in Lekkerkerk organiseren Marjanne Romkema, haar collega’s en enkele vrijwilligers vijf werkdagen per week activiteiten voor hun doelgroep. Een gevarieerd programma met veel aandacht voor ‘doe-activiteiten’, maar ook veel ruimte voor individuele gesprekken en het leggen en onderhouden van sociale contacten met anderen. “Wij streven er naar dat iedere deelnemer zijn of haar eigen doelen stelt en deze uiteindelijk ook bereikt”, vat Marjanne haar bezigheden kort samen. “In een veilige omgeving kunnen mensen in hun eigen tempo stappen zetten naar (vrijwilligers)werk of een zinvolle daginvulling.”

Onkruid wieden
Het dagelijkse programma is heel gevarieerd en omvat onder meer bezigheden als houtbewerken, samen koken, samen eten, cursussen zelfverdediging, het verzorgen van de dieren en het onderhouden van de tuinen. “Met dit vochtig warme weer wordt er zeer regelmatig onkruid gewied”, lacht ze. In De Buurtschuur ontvangt zij dagelijks tien tot vijftien deelnemers, deels afkomstig uit het naastgelegen wooncomplex en deels van elders in de regio. Wim bijvoorbeeld, hij woont al ruim vijf jaar aan de Tiendweg en heeft het er prima naar zijn zin. Hij is bijna dagelijks in De Buurtschuur te vinden en doet aan bijna alles mee. “Alleen tuinieren sla ik over”, vertelt hij, “want ik ben niet meer zo lenig.”

Iedere vrijdagmorgen rijdt Ina Hoeneveld haar bus van Atelier Lokaal voor en verzorgt zij teken- en schilderlessen. Niet alleen aan deelnemers aan de dagbesteding maar ook aan haar eigen leerlingen die gezellig aanschuiven in De Buurtschuur. Door die mix ontstaat een interactie waar alle deelnemers plezier aan beleven en baat bij hebben.

Deze zomer staat tijdens de schilderlessen het thema ‘Vincent van Gogh’ centraal. Dat betekent veel bloemen schilderen op de manier zoals hij dat deed. In de vrije natuur of in een vaas. Als het even kan gaan Ina en haar cursisten de pluktuin in, maar dat zat er deze vrijdagmorgen niet in. Dus bleven de schildersezels binnen en werden er verse boeketten uit de pluktuin in vazen gezet, die de deelnemers konden naschilderen. Het werden allemaal verdienstelijke kunstwerken, maar die van Alexander sprongen er uit. In de 2,5 uur die de les duurde maakte hij twee werken die in het oeuvre van Van Gogh niet zouden misstaan. “Ik sta er versteld van”, zei Ina. “Deze man beschikt over een enorm talent.” Zelf deed Alexander er iets bescheidener over maar trots op het compliment was hij wel.

Ook belangstellenden die nog geen lessen volgen bij Atelier Lokaal kunnen zich via de Stichting WON laten informeren over de kosten en aanmelden voor de lessen van Ina Hoeneveld in De Buurtschuur. (Telefoon: (0180) 522045 of e-mail: info@stichtingwon.nl). Beginners en gevorderden zijn welkom.

Dit bericht is 1450 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief