Archieven

Dit bericht is 1136 keer gelezen

REGIO – De ‘schilderijkaart’ van Streekarchief Midden-Holland bestaat vijfhonderd jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum brengt het streekarchief de kaart uit als A2-poster, die vanaf nu te koop is.

Op de kaart is het rivierenlandschap tussen Utrecht en Rotterdam afgebeeld, met steden zoals Gouda, Schoonhoven, Dordrecht, Rotterdam, Woerden en Oudewater, maar ook alle dorpen in de Krimpener- en Lopikerwaard, zoals Moordrecht, Polsbroek, Stolwijk, Krimpen en Ouderkerk. De kaart is gedateerd op het jaar 1520. Hij moet in ieder geval van vóór 1530 zijn, omdat de toren van IJsselstein, gebouwd van 1530-1537 nog ontbreekt. De nieuwe brug bij Nieuwerbrug van 1510 staat er wel op.

De kaart is waarschijnlijk vervaardigd om de waterhuishouding en het rivierenlandschap rond Gouda in kaart te brengen en vertoont overeenkomsten met de oudste kaart uit de collectie van het streekarchief die dateert van 1498.

Op deze vijftiende-eeuwse schetsmatige plattegrond worden oplossingen aangeduid om de verzanding tegen te gaan van de Hollandsche IJssel, een probleem dat echter nooit is opgelost. Beide kaarten laten veel dezelfde details zien, zoals molentjes en waterlopen die uitkomen op de rivieren. Waarom sommige delen van de schilderijkaart donkergroen zijn afgebeeld, is echter niet bekend.

In het verleden is de perkamenten kaart opgespannen geweest en ingelijst en heeft waarschijnlijk in het stadhuis in Gouda gehangen. In 1993 is de kaart gerestaureerd en vervolgens gedigitaliseerd, zodat op de kleinste details kan worden ingezoomd via de website www.samh.nl of nu met deze poster thuis. De poster is te koop voor 7,50 euro in de pop-up winkel van Kruim in de Chocoladefabriek in Gouda of via de webshop www.dewinkelvankruim.nl.

Dit bericht is 1136 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief