Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 805 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Fractievoorzitter Willem Schoof van Gemeentebelang Krimperwaard (VGBK) heeft bij RTV Krimpenerwaard een oproep aan overheden gedaan om het beleid voor het bouwen van woningen beter op elkaar af te stemmen. “Doel is om woningbouw sneller te realiseren dat nu het geval is.”

De oproep klonk onder andere tijdens de masterclass voor jongeren ‘Alles is Politiek’. Schoof: “Hierin was de oproep aan de lokale politici duidelijk en helder voor wat betreft woningbouw in de gemeente Krimpenerwaard.”

Het bouwen van woningen stagneert in de visie van Schoof doordat overheden verschillende criteria hanteren. Schoof: “Waar de provincie Zuid-Holland terughoudend is in haar beleid voor woningbouw aan de randen van de woonkernen in de gemeente Krimpenerwaard, bereiken ons tegelijkertijd signalen vanuit de landelijke politiek om in deze meer ruimte te creëren voor woningbouw om op deze wijze leefbaarheid en vitaliteit te waarborgen.”

Het bouwen van woningen is een weerbarstige exercitie, stelt Schoof. “De zogenaamde inbrei-locaties leveren onvoldoende woningcapaciteit op om aan de behoefte aan woningen te voldoen. Daarnaast heeft het zogenaamd volbouwen van woonkernen een negatief effect voor de leefbaarheid.”

Het transformeren van bedrijfsterreinen naar woningen is een mooi middel om een bijdrage aan de woningbehoefte te voldoen, is Schoof van mening. “De projecten op Galgoord in Haastrecht en Schoonhoven-Noord zijn daar mooie voorbeelden van. Daarnaast spelen grondposities in deze ontwikkelingen een cruciale rol. Het realiseren van woningen op gronden in eigendom van de gemeente zijn minder duur dan woningen die gebouwd worden op gronden die niet van de gemeente zijn. Wat wel bereikt en gestimuleerd wordt is de doorstroming van bewoners naar een ander huis, zodat op deze wijze het huis wat achtergelaten wordt beschikbaar is voor nieuwe bewoners.”

VGBK onderschrijft particuliere initiatieven voor het bouwen van woningen – zoals CPO-woningen en tiny houses -, maar ook hier is de bouwpraktijk weerbarstig, vindt Schoof. “Dit onderschrijft nogmaals de oproep om het beleid van woningen op elkaar af te stemmen en duidelijk aan te geven wat wel mogelijk is en wat niet mogelijk is. Alleen op deze wijze kan je het verwachtingspatroon voor wat betreft het bouwen van woningen op een realistisch wijze invullen.”

Dit bericht is 805 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief