Archieven

Dit bericht is 1365 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Tijden de Open Monumentendag op zaterdag 11 september wemelt het in binnenstad van Schoonhoven weer van de activiteiten.

Het thema is dit jaar ‘inclusief’ en dat is ook het onderwerp van de ‘Scoenhove’, een uitgave van de Historische Vereniging Schoonhoven (HVS). De artikelen zijn terug te vinden in de Slenterwandeling door de binnenstad. Bij de stand van de historische vereniging op de Dam kan een routekaartje en een korte beschrijving opgehaald worden en tevens het boekje Scoenhove. Op een zestal plaatsen vertellen leden van de HVS – deels auteurs van de artikelen uit Scoenhove – tussen 12.00 en 14.00 uur een verhaal.

Zo vertelt Leen Ouweneel over de Katholieke schuilkerk bij de Oud Katholieke kerk op de Wal, Ad de Vaal besteedt aandacht aan de geschiedenis van de Militaire Tehuizen in Schoonhoven en er is een bijdrage over de komst van gastarbeiders.

Leo de Kluiver neemt belangstellenden mee naar de Middeleeuwen en vertelt over de inburgering van de (Franse) Jan van Blois in Holland. Hij vertelt zijn verhaal bij het Springerpark waar vroeger het Kasteel van Schoonhoven stond. Hans Fokker zet het carillon in de schijnwerpers. Haar klank is uniek en wordt geroemd door beiaardiers. Verder vertelt René Kappers over vrouwelijke zilversmeden en ‘opvolgende’ weduwen.

Meestertekentegel
Er wordt een Meestertekentegel onthuld van Martijntje Vervoorn, zilversmid van 1693 tot 1728. Zij heeft ervoor gezorgd dat weduwen hun man mochten opvolgen met behoud van kas, winkel en knechten. Deze onthulling is om 11.00 voor het stadhuis en tevens de start van Monumetendag 2021.

Bij de stand van de historische vereniging, staat teven een kraam met boeken, oude ansichtkaarten en prenten van Schoonhoven. Jeroen Patijn toont in de stand op een scherm duizenden oude foto’s van Schoonhoven.

Op 11 september zijn natuurlijk ook veel Monumenten open. Onder andere de Grote Bartholomeuskerk, de Rooms Katholieke kerk, de zilverwerkplaatsen van Marianne Klaarenbeek aan de Havenstraat, de Veerpoort, de voormalige synagoge met een mikwe en vele andere monumenten. Er vaart een bootje naar ‘zusterstad’ Nieuwpoort en er zijn diverse arrangementen. Het Nationaal Zilvermuseum aan de Oude Haven geeft informatie over het fraaie gebouw waarin het gevestigd is. Van 10.00 tot 11.00 uur verzorgt beiaardier Boudewijn Zwart een concert op het carillon van het stadhuis.

Op zaterdag 11 en zondag 12 september, tijdens het Open Monumenten-weekend, vindt ook het eerste ‘rondje kunst in Schoonhoven’ plaats. Twaalf locaties in de oude binnenstad van Schoonhoven zijn dan van 10 tot 18 uur opengesteld voor het publiek. In deze, veelal monumentale panden, exposeren zeventien beeldende kunstenaars en is het werk van zeven edelsmeden te bewonderen.

Bij de galeries en ateliers is kunst in veel verschillende technieken en stijlen te zien: ruimtelijk werk in brons, keramiek en hout; fotografie; schilderijen in olie- en acrylverf en tekeningen. Op sommige locaties kan men de deelnemers ‘live’ bezig zien. De routekaart voor deze Kunstroute en een horeca-arrangement zijn bij het startpunt, De Oude Apotheek aan de Haven 67, verkrijgbaar.

Dit bericht is 1365 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief