Archieven

Dit bericht is 2780 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Een inzamelactie voor Oekraïne van de Poolse winkel ‘TuPolak’ is door de enthousiaste Marco Peltenburg (33) en Hans den Besten (35) verder vorm gegeven. In een mum van tijd is een stichting opgericht. De werkgroep ‘Schoonhoven helpt Oekraïne’ is dagelijks actief om zoveel mogelijk geld en spullen in te zamelen. 

“We hebben inmiddels een groot team van mensen die meewerken”, vertelt Marco. Hij zag op de etalageruit van TuPolak, Lopikerstraat 33 een aanplakbiljet waarop spullen gevraagd werden. “Zij krijgen goederen vanuit Polen. Na het afleveren rijdt de transporteur leeg terug. Men was daarom in gesprek gegaan met de leverancier om een logistieke lijn op te zetten naar de grens met Oekraïne. Ik ben naar binnen gestapt, heb interesse getoond en hulp aangeboden.”

De helpende hand is in dank aanvaard door de Poolse Kinga Andreasik, eigenaresse van de winkel. Zeven jaar geleden is zij in Nederland komen wonen. Sinds 2019 bestiert zij de winkel samen met Daria Petiet.

Netwerk
Direct na het eerste contact heeft Marco, samen met zijn vriend Hans, nagedacht hoe nu verder te gaan. In samenspraak met restauranthouder Michiel Boon zijn plannen gesmeed om zo snel mogelijk de hulpactie te ondersteunen en verder uit te bouwen. Razendsnel is via hun eigen netwerk een team samengesteld van verschillende disciplines.

“We kregen steeds meer reacties van mensen die zich aanbieden om te helpen”,  maakt Hans duidelijk. “Vrijwel direct hadden we een social media team, personen met financiële kennis en mensen met verstand van IT voor het bouwen van een website”, vult Marco aan. Binnen een week is de Stichting ‘Schoonhoven Helpt’ opgericht. “Grote dank aan notaris Vonk”, glimlacht Hans. “Hij heeft ons fantastisch geholpen.”

Actuele doelen
Inmiddels zijn al diverse transporten geweest. Marco geeft aan dat het ‘gaat als een speer’. Zolang de situatie voortduurt in Oekraïne gaat men door met inzamelen van goederen en geld. De werkgroep houdt zich op dit moment bezig met drie punten:

  • Inzamelen van goederen
  • Crowdfunding
  • Organiseren van een benefietconcert

Het benefietconcert staat genoteerd voor zaterdag 2 april in de Baraq, het voormalig Bastion aan de Wal. De ‘Bill Baker’s Big Band’ uit Rijswijk treedt deze avond op. Hans en Marco gaan voor een uitverkochte avond met een mooie opbrengst voor het goede doel. De kaartverkoop start binnenkort via de website www.schoonhovenhelpt.nl.

Hartverwarmend
Overal in de regio zijn mensen actief om zich in te zetten voor de vluchtelingen en militairen. Naast kerkelijke acties zijn ook meerdere individuele initiatieven. Veel mensen, bedrijven en winkels bieden ondersteuning in geld, spullen of het beschikbaar stellen van vervoer en opslagruimte.

Als deze situatie langere tijd gaat duren, dan is samenwerking ook noodzakelijk om het vol te houden. De medewerkers van TuPolak hebben de voorzet gegeven. “Het is fantastisch hoe iedereen zich inzet, hartverwarmend”,  besluit Hans het gesprek.

Wie mee wil helpen kan zich aanmelden via de website of de facebookpagina. Marco en Hans waren zaterdagmiddag te gast op de radio tussen 12.30 en 13.00 uur. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Kinga Andreasik, eigenaresse van TuPolak 

Dit bericht is 2780 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief