Archieven

Dit bericht is 1567 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Regelmatig rijdt Alje Bosma (64) rond op z’n zwarte bakfiets. Komende weekend is hij op diverse plaatsten in de regio te vinden. Zijn ‘bakfiets vol verhalen’ wil hij zoveel mogelijk aanvullen met nieuwe, interessante vertellingen over de omgeving langs de Lek.

Tekstschrijver, troubadour en theatermaker, zo presenteert de enigszins bijzondere Bosma zich op social media. Dagelijks is hij daarop actief met vooral korte, krachtige verhalen waarin hij mijmert en zijn gedachten laat gaan over uiteenlopende onderwerpen. “Ik ben altijd docent geweest in de grote steden zoals Rotterdam, Den Haag en Amsterdam.  Gestart als onderwijsvernieuwer en later mijzelf geassocieerd als onderwijsvernieler”. Bosma legt uit dat hij hiermee bedoelt dat je zaken alleen kunt veranderen als je de fundamenten wijzigt. “Nog altijd merk ik dat ik een pedagoog ben, wil altijd kennis overbrengen.” Voorbeeld hiervan is zijn eerder dit jaar verschenen boek ‘De Waslijn’, over zijn waargebeurde verhaal van een doorlopen depressie. Binnenkort volgt er een theaterproductie van die wordt opgevoerd in onder andere GGZ instellingen. Daarmee willen we mensen bemoedigen en een verbetering brengen in de geestelijke gezondheidszorg.”

Doos van Pandora
De bakfiets is een ander project van de energieke Bosma. Zo’n dertig jaar geleden kwam hij in de Krimpenerwaard wonen, maar heeft de meeste tijd hier, zo hij het zelf noemt ‘geslapen’. “Twee jaar geleden ben ik begonnen met schrijven en vanaf dat moment de regio gaan ontdekken. Ik ben wakker geworden voor de schoonheid van deze omgeving. Dit gebied heeft een rijke geschiedenis en talloze verhalen. Voor mij een nog grotendeels onontgonnen gebied.” Het idee heeft hij ontleend aan kunstenares Marjanne Alderliesten uit Vlaardingen. Haar droom was om met een bakfiets de wereld in te trekken. Door veranderde omstandigheden werd de droom geen werkelijkheid. De bakfiets stond te verstoffen in een hoek. “Toen heb ik ‘m gekocht met de gedachte om er iets mee te gaan doen. Het is nu mijn zwarte doos van Pandora. Als je de bak open doet, dan vliegen alle zonden en deugden eruit. Wat overblijft is de hoop.”

Rijdend theater
In het weekend van 11 en 12 september zijn de Open Monumentendagen. Dat is het startmoment om twee dagen lang verhalen te vertellen, maar ook tot zich te nemen. “Ik wil heel graag met mensen in gesprek over dit gebied. Al enige tijd schrijf ik verhalen over deze omgeving met de bedoeling om daar een boek van uit te brengen.” Zo heeft hij zich bijvoorbeeld verdiept in kaasmaakster Anna van Gouda, welke gaat over drie generaties kaas maken. Zijn bakfiets wordt voor de gelegenheid opgetuigd tot een rijdend theater. In een intieme setting worden dan de verhalen verteld en met elkaar gedeeld. Start is zaterdagmorgen op de Stadscamping in Schoonhoven. Daarna gaat hij als een troubadour langs de Lek door de Krimpener- en Alblasserwaard. Met zijn prettige, donkerbruine stemgeluid is het aangenaam luisteren voor de toehoorders.

Alje Bosma was afgelopen zaterdag te gast op de radio tussen 12.00 en 13.00 uur. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

 

 

Dit bericht is 1567 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief