Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 3191 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Een sigarenzaak; anno 2021 zou dit geen winstgevende onderneming meer zijn. Met name verkoop van tabak, sigaren en pijpen is ‘iets van vroeger’.  Afgelopen zaterdag overleed oud ondernemer Kees Oosterom. Jarenlang runde hij, samen met zijn vrouw Nel, een tabakszaak op de hoek Voorhaven en Haven.

Veel mensen kennen Kees met de bijnaam ‘Peer’. Dit was de naam van de vorige eigenaar Willem Peerbolte, die in 1955 de zaak overdroeg aan Oosterom. Van ver buiten Schoonhoven kwamen de klanten voor de grote collectie pijpen die Kees en Nel te bieden hadden. Naast tabakswaren was het ook een bekend punt voor een krant, de lotto en toto. Een ieder herinnert zich de hond die steevast in de winkel aanwezig was.

Open de Poort
Als winkelier stelde Kees zich op als enthousiast en betrokken lid van de winkeliersvereniging. Het was geen man om actie te voeren maar heeft dit toch éénmaal gedaan. Begin jaren tachtig had het toenmalig gemeentebestuur vergaande plannen om de Veerpoort aan beide kanten af te sluiten voor autoverkeer. De winkeliers waren het hier niet mee eens en startten de actie ‘Open de Poort’.  Uiteindelijk zijn tot opluchting van velen de plannen niet doorgegaan. Het bleef  beperkt tot afsluiting van autoverkeer vanuit de Veerstraat.

Pensioen
Bij het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd in 1993 vonden Nel en Kees het welletjes. De zaak werd verkocht en zij konden genieten van hun welverdiende vrije tijd. Drie jaar geleden overleed Nel.  De afgelopen twee jaar woonde Kees in verzorgingshuis Gouwestein in Gouda. Zaterdag 9 januari 2021 overleed hij op 92-jarige leeftijd. De begrafenis is later deze week in besloten kring.

Het overlijden van Kees Oosterom brengt bij veel mensen herinneringen boven. In gedachten een gezellige en vooral gemoedelijke tijd. Er werd volop gerookt en een tabakszaak hoorde bij de stad. Daarom is op verzoek dit verhaal opgetekend en gepubliceerd op RTV Krimpenerwaard.

Dit bericht is 3191 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief