Archieven

Dit bericht is 1697 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Vanuit Schoonhoven Zilverstad is het initiatief genomen om een serie portretten te maken over Schoonhovenaren die het verschil maken. RTV Krimpenerwaard maakt u deelgenoot van deze verhalen. Tekst: Machteld van Roest.

Schoonhovenaren die het verschil maken: Hans Huizinga

Het mag idealistisch klinken, maar hij helpt nu eenmaal graag mensen, “eigenlijk altijd al wel”. In zijn toenmalige functie als afdelingshoofd bij de Albert Heijn in Schoonhoven volgde hij een bedrijfshulpverleningscursus. Daar ontstond zijn interesse voor het begrip vuur. Inmiddels zet Hans Huizinga zich al jaren als professional én vrijwilliger in voor het bestrijden van vuur. “Al doen de ‘beschermers van de Zilverstad’ veel meer dan vechten met vuur.”

“De pieper gaat ongeveer 130 keer per jaar af”,  vertelt Hans. “Bij tien procent van de gevallen gaat het om brand. En, een leuke tegenstelling, we rukken zo’n 15 keer per jaar uit voor ongevallen op het water. Dan gaat het om een auto in de sloot, of gevaar op de Lek.” Verder variëren de hulpvragen voor de Brandweer Schoonhoven van gaslekkages tot stormschade – “we zien echt dat het weer extremer wordt”, merkt Hans op – en bijvoorbeeld automatische brandalarmen bij bedrijfspanden. “Gelukkig is het negen van de tien keer loos alarm, maar het zal net die tiende keer zijn. Dan moeten we er toch snel bij zijn.”

Wat vraagt die constante alertheid van je?

“Het wordt echt een tweede natuur. Zo check ik altijd wel even of er genoeg mensen van ons korps in Schoonhoven zijn als ik even een ritje naar – ik noem maar wat – Bergambacht maak. Gelukkig kunnen we dat tegenwoordig, dankzij mobiele apparaten, real time volgen. Ik krijg er ontzettend veel voor terug. De brandweer: het is echt een tweede familie. Je gaat letterlijk voor elkaar door het vuur. We zien veel vriendschappen ontstaan binnen het korps. En natuurlijk, het afgaan van de pieper als je net bij de kassa staat of je kinderen op school brengt, levert soms hilarische of onhandige situaties op. Daarom organiseren we veel events voor partners en kinderen, om die in het zonnetje te zetten. Want van hen vraagt het wel wat. De personeelsvereniging van de brandweer is heel actief!”

Wat is typerend voor een ‘beschermer van de Zilverstad’?

“Eigenlijk alleen het idealisme. Want verder is het korps een hele brede weerspiegeling van de samenleving. Ik ben zelf salesmanager, er werken een bakker, loodgieter, monteur, mensen met een leidinggevende functie op kantoor – noem het maar.”

Je houdt je bezig met werving en selectie…

“Klopt. En we hebben hard mensen nodig! Naast het ideaal om anderen te willen helpen, zijn er wel ‘vereisten’, al klinkt dat snel wat zwaar. Je moet ouder dan achttien zijn. En mensen die solliciteren worden getoetst op fitheid. Je hoeft geen topconditie te hebben, maar wel een basis. Er is ook een medische keuring. Er wordt gekeken naar je toegevoegde waarde binnen het korps. Zo zoeken we nog steeds duikers, iets wat niet verplicht is als brandweermens.  Daarna kan je starten met de opleiding. Dat kan overdag of ’s avonds. De dagopleiding duurt bijvoorbeeld 21 dagen verspreid over het jaar.”

Wat vraagt het van je agenda?

“Een brandweermens, want we werken met mannen en vrouwen, moet in ieder geval in Schoonhoven wonen én werken. Daarmee sluiten we, helaas, direct al een grote groep uit, maar anders kunnen we onze beschikbaarheid niet garanderen. De brandweer is dus blij wanneer de werkgelegenheid in Schoonhoven groeit. En wist je dat elk uur, elke uitruk, elke oefenavond én de uren voor je opleiding, betaald worden?”

Hans Huizinga raakt niet uitgepraat. Over zijn werk als instructeur om nieuwe brandweermensen op te leiden, over de duikploeg, de leuke dinsdagavonden, de afspraken met de pont als het team die moet gebruiken. En allemaal met dezelfde passie. Maar wil je meer van hem horen? Dan nodigt hij met klem uit om ‘gewoon’ eens een oefenavond op dinsdag bij te wonen. Hij deed het zelf ook eens en.. we weten inmiddels wat dat deed ontvlammen!

Vragen over Brandweer Schoonhoven? Hans.huizinga@brandweer.vrhm.nl

Dit bericht is 1697 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief