Dit bericht is 2322 keer gelezen
SCHOONHOVEN – Op school was ze een middelmatige leerlinge, maar voor haar tekeningen kreeg ze altijd negens en tienen. Het talent van kunstschilderes Corry Kooy werd niet direct gestimuleerd. “Het was immers beter om een ‘echte baan’ te zoeken.” Toch heeft ze uiteindelijk gekozen voor het schildersvak. Sinds vorig jaar in haar eigen atelier en expositieruimte op de hoek Lopikerstraat/ Wal. “Een ideaal pand, ik wil hier nooit meer weg.”
“Eerst heb ik thuis in de zaak gewerkt (Kooy Sport red.) omdat mijn vader vrij vroeg was overleden”, vertelt Corry in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Daarna ben ik een baantje gaan zoeken en was ik een tijdje secretaresse. Later begon het te kriebelen en kreeg ik het benauwd bij het idee dat ik nog mijn hele leven in de administratie zou moeten werken. Toen ben ik teken- en schilderscursussen gaan volgen. Ik heb er geen seconde spijt van gehad dat ik hiervoor gekozen heb.” En dat ze talent heeft bewijst wel de vele werken die inmiddels overal ter wereld kunnen opduiken. Ze heeft haar klanten in binnen- en buitenland.
Leven
Het atelier aan de Lopikerstraat 57 heeft Corry sinds oktober vorig jaar in gebruik genomen. Velen kennen het pand nog van ‘Foto-Dickhoff’. “Na wat rondzwervingen hebben mijn man Ted en ik dit pand kunnen kopen. Met name de etalages aan beide zijden maakt dat de mensen mijn werken van diverse kanten kunnen zien”, maakt de spontane kunstenares duidelijk. Boven is haar atelier waarbij ze een schitterend uitzicht heeft op de Rooms-Katholieke kerk en het Springerpark. Beneden is de expositieruimte waar ze de klanten ontvangt. Passanten die een blik naar binnen werpen zien voornamelijk werken die vooral ‘leven’, dus veel mensen, dieren en landschappen. Geen potten en pannen of ander stil leven. “Ik ben een schilder ‘naar het leven’ , dus niet werken vanaf foto’s. Het voorwerk doe ik op locatie in het veld, daar maak ik de schetsen. In mijn atelier maak ik dan het geheel af”, licht Kooy toe.
Vlekkerig
Uiteraard heeft iedere kunstenaar ook zijn of haar ‘idool’. In het geval van Corry noemt zij de grootmeesters Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn en Isaac Israels. Vooral schilders waarbij het niet altijd direct een fotografisch gedetailleerd geheel hoeft te zijn. Dat is ook duidelijk te merken aan de werken die in het atelier hangen. Van enige afstand zijn de schilderijen op hun mooist. “Dat is ook mijn streven”, geeft ze aan. “Van dichtbij lijkt het vlekkerig, ik wil dat er enige suggestie ontstaat. Juist op afstand wil ik creëren dat het een harmonieus werk wordt.” Op de vraag of ze zelf veeleisend op haar werk is, ontstaat een grote glimlach op haar gezicht. “Ja, ik ben heel kritisch op mijzelf. In het verleden wilde ik het wel eens snel overschilderen. Tegenwoordig doe ik dat anders. Ik zet de beeltenis even in een hoek en denk wat langer erover na of het echt niet goed is. Dan beslis ik later wat ik ermee ga doen.”
Ontwikkeling
In de loop van de jaren komt de ervaring, dat merkt Corry ook. Ze ziet zelf een bepaalde ontwikkeling in haar werken. Zolang ze de uitdaging erin ziet zal ze ook doorgaan. Mogelijk dat ze, net als de vroegere leermeesters, les gaat geven. Doordeweeks is Corry vrijwel altijd te vinden in haar atelier. Wie naar binnen wil kan even aanbellen of telefonisch contact opnemen. “Iedereen is altijd van harte welkom”, besluit ze het gesprek.
Komende zaterdagmiddag is Corry Kooy te gast op de radio tussen 12.00 en 14.00 uur. Meer over deze talentvolle kunstenares is ook te zien op haar website.
Dit bericht is 2322 keer gelezen
Recente reacties