Archieven

Dit bericht is 1349 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Een mailbericht vanuit Griekenland bracht onlangs enige opwinding bij de lerares Duits Violetta van der Laan. Er is daar veel belangstelling voor haar leermethode ‘Taalstad’.  Afgelopen dinsdagavond heeft ze voor tientallen Griekse collega’s een succesvol webinar gegeven.

“Ik heb fantastisch nieuws”. Zo begon Violetta haar betoog onlangs in de radio-uitzending bij RTV Krimpenerwaard. “Twee weken geleden kreeg ik een mail van Pagona Kioutsouki, de schoolcoördinator voor het lesgeven Duits in Oost-Macedonië en Thracië. Ze had mijn presentatie gezien op de website van het Goethe Instituut van New York. Zij is daar erg enthousiast over geworden. Ze vroeg mij om voor ongeveer honderd Duitse leraren een webinar te geven. Bedoeling daarvan om ze voor deze leermethode te enthousiasmeren. Ontzettend gaaf natuurlijk, uiteraard heb ik toegezegd”, aldus de vriendelijke lerares van het Schoonhovens College.

Traditioneel
In Griekenland leren de kinderen Duits vanaf het tiende jaar. Ze krijgen twee lessen per week die vrij traditioneel worden gegeven. Het is klassikaal met vooral de nadruk op grammatica en woordjes leren. De taalstadmethode ‘Sprachstadt Deutsch’ laat leerlingen op een leuke manier de taal leren. Door gesprekken te voeren leren ze lef tonen en is meer beleving met wat ze geleerd hebben.  Deze succesvolle manier van lesgeven is nu ook opgepikt in het buitenland.

Uitnodiging
Dinsdagavond 23 februari om 18.00 uur was de vuurdoop voor Violetta. Online werden de Griekse collega’s meegenomen in de voor hen onbekende manier van lesgeven. “Het was een levendig webinar met gelegenheid om vragen te stellen en te discussiëren. Ik  heb kunnen overbrengen hoe je leerlingen op deze leermethode voorbereid.  Ze hebben mij uitgenodigd om naar hun toe te komen. Dan kan ik met de schoolcoördinatoren langs scholen om te kijken hoe het gaat en daarop advies geven.” Ze mogen trots zijn op het Schoonhovens College. Deze manier van lesgeven dwingt blijkbaar internationaal respect af.

Violetta van der Laan geeft aankomende zaterdag tussen 12.00 en 14.00 uur een verdere toelichting hoe het webinar en contact met de Griekse collega’s verlopen is.

Violetta van der Laan

Dit bericht is 1349 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief