Archieven

Dit bericht is 894 keer gelezen

rotondeBERKENWOUDE – Het is een tijdje stil geweest rondom de realisatie van een monument op de rotonde in de N210 bij Berkenwoude, maar er is nu nieuws te melden over dit initiatief van Pieter Heerens. De oud-fractievoorzitter van Gemeente Belang Schoonhoven kwam zaterdagochtend aan het woord op de radio bij RTV Krimpenerwaard.

Heerens maakt zich al ruim een jaar sterk voor een monument op het verkeersplein bij Berkenwoude. Het kunstwerk zal een vliegtuig zijn, een herinneringssymbool aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij wapendroppings in de gebieden Schuwacht en Wetering Oost bij Lekkerkerk betrokken geweest zijn.

Heerens diende reeds tijdens de raadsvergadering in januari 2018 een initiatiefvoorstel in voor de realisatie van het kunstwerk. “Twee weken terug heb ik juist het ontwerp voor het vliegtuig gezien, want het exemplaar dat bij het initiatiefvoorstel was gevoegd, bleek niet het juiste. Dat was een verkenningstoestel uit de Eerste Wereldoorlog”, vertelde Heerens op de radio. “Het moest een bommenwerper worden, een Stirling. Tekenaar Gerard Verdoold heeft daar nu een ontwerp voor gemaakt.”

Het kunstwerk bij Berkenwoude wordt in dezelfde vorm uitgevoerd als de reeds bestaande exemplaren op de rotondes bij Bergambacht (stoomtrein) en Ammerstol (stoomboot). “Dat ding wordt vier meter breed en drie meter lang. Het geheel gaat vijfhonderd kilo wegen, dus het moet op een betonnen constructie komen te staan. Inmiddels heb ik ook de offerte binnen en het is allemaal goed betaalbaar. Heb het doorgestuurd naar de burgemeester, want die houdt zich er ook mee bezig.”

75 jaar Nederland bevrijd
Voor de onthulling van het monument koerst Heerens aan op mei 2020. “Dat pas dan goed bij de feesten in het kader van 75 jaar Nederland bevrijd.” Voor de vergunning voor het daadwerkelijk plaatsen van het monument is Heerens afhankelijk van de provincie. “Maar ook daar zit schot in.”

De wapendroppings in de Krimpenerwaard werden uitgevoerd door de Engelse Royal Air Force. Het Nederlands verzet zocht afwerp terreinen uit die vervolgens door Engelse vliegtuigen werden gefotografeerd en al of niet werden goedgekeurd. De eerste dropping vond in Lekkerkerk plaats op 28 augustus 1944. De laatste dropping vond waarschijnlijk plaats op 1 april 1945. Naast het droppen van 24 containers en 3 manden, sprongen ook twee geheim agenten uit het vliegtuig. Dat deze wapendroppings levensgevaarlijk waren, blijkt uit het feit dat het Engelse vliegtuig dat de laatste dropping uitvoerde door Duits afweergeschut werd neergehaald bij Hoek van Holland. Alle bemanningsleden kwamen daarbij om.

Heerens: “Ik ben nu op zoek naar de namen van die bemanningsleden, om ze op een plaquette bij het vliegtuig te zetten, zodat het echt een herdenkingsvliegtuig wordt.”

Dit bericht is 894 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief