Archieven

Dit bericht is 1521 keer gelezen

STOLWIJK – Luid snurken en regelmatige ademstops tijdens het slapen. In combinatie met onder andere vermoeidheid overdag is veelal de oorzaak slaapapneu. Gelukkig is er in de meeste gevallen een oplossing om dit ongemak vrijwel geheel terug te brengen. 

“Zo lang het bij het snurken blijft, dan valt het wel mee”, legt Cees Vos uit. “Maar als iemand ineens gaat reutelen en een paar tellen stopt met ademhalen, dan is dat apneu. Als dit meer dan 15 keer per uur voorkomt, dan is dat niet goed. Oorzaak is dat de keel wordt afgesloten door een te brede tong, dunne luchtweg of te slap weefsel. Doordat er geen zuurstof doorkomt werkt dit door naar hersenen en organen.” Cees is zelf apneu patiënt en wil graag via RTV Krimpenerwaard meer bekendheid hieraan geven en vooral delen wat er tegen te doen is.

Levensbedreigend
Zoals ook bij Cees gebeurde ‘sluipt’ apneu erin. Door de onregelmatige slaap kreeg hij overdag last van vermoeidheid en concentratieproblemen.  Vaak is de eerste diagnose dat er sprake is van een burn-out. Ook hartfalen en andere verschijnselen kunnen een gevolg zijn. Belangrijk is dat de partner het stoppen van de ademhaling signaleert. De persoon zelf namelijk merkt er veelal niets van. Die snurkt en slaapt daarna weer verder. Vos benadrukt dat je van apneu niet dood kan gaan. “Het lichaam reageert erop door het ademhalen weer te hervatten. Als je echter niets onderneemt, kan apneu wel tot gevolg hebben dat er levensbedreigende klachten kunnen ontstaan.”

Behandeling
Gelukkig is slaapapneu goed te behandelen. Na diagnose zijn er verschillende hulpmiddelen die uitkomst bieden. Zo benoemt Cees een ‘positietrainer’ die voorkomt dat je op je rug gaat liggen. Een beugel (MRA) die de onderkaak wat naar beneden trekt. Afvallen kan helpen maar ook een ‘CPAP’ die hij s’nachts op heeft. “Dan krijg je een masker op die je extra lucht geeft”, maakt hij duidelijk. “Ik heb deze vanaf 2007 en is mijn grootste vriend. Dit apparaat heeft gezorgd dat ik sindsdien stuk fitter ben.” Voor sommige patiënten is een operatie nodig aan kaak of keel om het apneuprobleem op te lossen.

Advies
Belangrijkste is volgens Vos dat er aandacht is voor dit probleem en dat het in een zo vroeg mogelijk stadium wordt gesignaleerd. Zijn advies is dan ook om het te bespreken met de huisarts. Indien nodig aansturen op een slaaponderzoek. Dan weet je of je een traject van behandeling in moet. Veel informatie is ook te verkrijgen via de apneuvereniging waar Cees sinds enkele jaren actief bestuurslid is. Met bijna tienduizend leden en volgers op facebook wordt volop informatie met elkaar gedeeld.

Meer over slaapapneu in de radio-uitzending op zaterdag 30 januari 2021. Cees Vos is onze gast tussen 12.00 en 14.00 uur.

Cees Vos uit Stolwijk

 

Dit bericht is 1521 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief