Archieven

Dit bericht is 862 keer gelezen

Ben Sloof (r)

Ben Sloof (r)

SCHOONHOVEN – Over ruim een maand wordt hij 76 jaar, maar aan stoppen wil hij nog niet denken. Ben Sloof verkoopt al 52 jaar vuurwerk vanuit zijn voormalig winkelpand aan de Koestraat 130. Drie dagen bikkelen om de grote hoeveelheid ingeslagen vuurwerk te verkopen. “Een feest is het, ieder jaar weer”, vertelt een enthousiaste Ben, die ondertussen druk bezig is allerlei dozen te verplaatsen en uit te pakken. “Het is geen vervelende handel.”

“Ik was halverwege de jaren zestig begonnen met een schoenenzaak. Kort daarna werd ik aangespoord door Gerrit Zuijdervliet uit Stolwijk om vuurwerk te gaan verkopen. Dat ben ik gaan doen en is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend gebeuren.” Ben Sloof is in de regio bekend geworden door zijn sportzaak. Het is inmiddels alweer zestien jaar geleden dat hij daarmee gestopt is. “Achteraf gezien ben ik op het juiste moment gestopt omdat het webwinkelen toen net opkwam.”

Regels
“Sinds de vuurwerkramp in Enschede (13 mei 2000, red.) zijn de regels strenger geworden. Zo heb ik een speciale waterleiding die twaalf kuub water per uur kan spuiten. Ieder jaar wordt alles gekeurd. Heel anders dan vroeger. Ik mag het niet zeggen, maar soms stond het vuurwerk ook bij mij opgeslagen in de slaapkamer, in het kantoor of onder de trap.  Er werd niet naar gekeken, alles kon. Het is goed dat de regels strenger geworden zijn”, geeft Ben aan in gesprek met RTV Krimpenerwaard. 

Veiligheid
In het nieuws was de afgelopen periode dat vuurpijlen uitsluitend afgestoken mogen worden vanuit een speciaal daarvoor gekeurde houder. “In november werden alle houders afgekeurd. Er zijn direct modificaties aan gedaan en nu zijn ze goedgekeurd.” Romeinse kaarsen en babypijltjes mogen niet meer verkocht worden. Het ziet er naar uit dat vuurpijlen en hard knalwerk op termijn ook verboden gaan worden. “Op zich niet erg”, beduidt Ben. “Er blijft dan alleen nog het mooie vuurwerk over. Veiligheid van het vuurwerk, dat is het belangrijkste.”

IMG_0106Snoepwinkel
We lopen langs de toonbank waar het vuurwerk is uitgestald. “Het is voor de mensen hier net een snoepwinkel”, glundert Ben. “We hebben zo’n 180 verschillende items. We hebben er potten tussen zitten die ruim twee minuten een show geven.” Ben is al jaren gepensioneerd, maar denkt nog niet aan stoppen. “Het is zo leuk om te doen ieder jaar. En het is het feest van de herkenning. Zo’n negentig procent zijn vaste klanten die al jaren bij mij kopen. Ik maak altijd tijd voor een praatje.”

Wijn
Er mag maximaal 10.000 kilo vuurwerk worden opgeslagen. Zodra de verkoop start worden direct bestellingen aan de grossiers doorgegeven. Het komt soms voor dat er vijf maal per dag extra wordt geleverd. Overgebleven vuurwerk gaat de opslag in. “Weet je, hoe ouder het vuurwerk, hoe mooier het is. Dan wordt het droog en dan kleurt het nog mooier. Het is net wijn, vuurwerk moet rijpen”, besluit Ben het gesprek.

Vuurwerk wordt verkocht op 28, 29 en 31 december. Afsteken mag op oudejaarsdag vanaf 18.00 tot nieuwjaarsnacht 02.00 uur. Het volledige gesprek met Ben Sloof is oudejaarsdag te beluisteren op de radio bij RTV Krimpenerwaard tussen 16.00 en 17.00 uur.IMG_0108

Dit bericht is 862 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief