Archieven

Dit bericht is 4205 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Al ruim twintig jaar is snackbar Maximo in de Lopikerstraat een bekend adres. Eigenaar Mo (50) worstelt al enige tijd om zijn droom te realiseren. Hij wil de zaak omzetten naar een sushi tent. Door corona is het plan telkens vooruitgeschoven. In de komende maanden wil hij de knoop definitief doorhakken.

“Op mijn dertiende ben ik begonnen in de horeca”,  vertelt Mo Azarkan terwijl hij ondertussen behendig een cappuccino klaarmaakt. “Mijn eerste baantje was afwashulp bij restaurant Lekzicht. Ik heb opleidingen gedaan tot kok en leermeester.” Gewerkt heeft hij onder andere bij ‘t Elfde Gebod, onderdeel van Hotel van Oranje in Noordwijk.  Deze locatie is vooral bekend van het tv programma ‘Business Class’ met Harry Mens.

Ondanks zijn opleiding en ervaring is hij niet kok gebleven. “Ik ben hier in gerold, vind het leuk. Daarbij ken ik daarom veel mensen in de stad. Het was ooit de bedoeling dit een jaar of vijf te gaan doen.  Er waren mensen die toen dachten dat ‘die Marokkaan’ het nog geen maand vol zou houden.  En zie, ik ben er nog steeds, binnenkort 22 jaar”, lacht hij.

Aanpassen
Met het runnen van de snackbar laat Azarkan duidelijk zien zijn draai te hebben gevonden. Eind jaren zeventig is hij als achtjarig jongetje met het hele gezin naar Nederland gekomen. Zijn vader was al enkele jaren daarvoor gastarbeider bij onder andere de verf- en zilverfabriek. “Ik ben dankbaar dat mijn vader ons hierheen heeft gehaald. Het was echt voor ons een nieuw begin met nieuwe kansen”, blikt Mo op die periode terug. “In Marokko was het vooral op school zeer streng.”

Achteraf gezien was hij dan ook blij dat ze weg gingen. Door zich razendsnel aan te passen en vooral de taal te leren hebben ze zich spoedig kunnen integreren.

Bekende broer
Inmiddels is het algemeen bekend dat Mo de broer is van Farid, fractievoorzitter van de politieke partij DENK. “Een snelle jongen, zeer intelligent en hoogbegaafd”,  typeert hij zijn broer. “Farid heeft een politieke loopbaan en dat is wat hij graag wil. Als familie zijn we ook zeer trots op hem. Al zullen mijn ouders dat niet direct uiten. Die zijn niet gewend om emoties te tonen.” Op de vraag of hij zijn broer af en toe als ‘reclamestunt’ inzet antwoord hij hoofdschuddend nee. “Dat is niet mijn tactiek van ondernemen.”

Keuze
Al enige tijd borrelt de gedachte om het roer om te gooien. Er zijn goede contacten met sushitime om daadwerkelijk van frietzaak over te stappen naar een sushitent. Mo: “ik ben nu vijftig en dat is echt zo’n leeftijd waarbij je keuzes moet maken.  Sushi is een dagelijks vers product, het kan zowel vegetarisch als met vlees. Het is een opkomend product wat veel scholieren maar ook ouderen lekker vinden. Na zo’n lange tijd kan ik doorgaan zoals ik altijd gedaan heb. Ik kan ook inspelen op de veranderingen en behoefte.” Juist door de coronaperiode is de stap om over te schakelen nog niet gemaakt. Het betekent nogal wat: de gehele zaak moet op de schop en krijgt een andere uitstraling. Daar zijn ook hoge investeringskosten mee gemoeid.

Mo is er dus nog niet uit. Wel heeft hij zich voorgenomen om zijn besluit niet telkens vooruit te schuiven. “Tijd komt raad en dus in mijn geval ook”, mijmert hij. “De mensen gaan het vanzelf zien wat het gaat worden. Ik durf geen termijn te noemen maar uiterlijk in de loop van volgend jaar wil ik de knoop doorhakken.

Mo Azerkan was afgelopen zaterdag tussen 13.00 en 14.00 uur te gast op de radio. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Mo (l) en Kas

Dit bericht is 4205 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Snackbar Maximo wordt mogelijk sushi tent: ‘Mo is er nog niet uit’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief