Archieven

Dit bericht is 1968 keer gelezen

LEKKERKERK- Het ziet er spectaculair uit: twee bakjes hangen op 163 meter hoogte boven de Lek aan de geleiders van de hoogspanningsmasten tussen Lekkerkerk en Nieuw-Lekkerland. De stroomkabel tussen Krimpen aan den IJssel en Geertruidenberg wordt momenteel vervangen om de capaciteit te vergroten. 

De Roemeense aannemer Electromontaj is aan het werk in de geleiders boven de Lek. ‘Er komen geleiders met 30 procent meer capaciteit zodat we nog meer elektriciteit kunnen vervoeren over de draden. Want we hebben met elkaar steeds meer elektriciteit nodig’, zegt Joëlle Daalder van netbeheerder TenneT.

Bij de werkzaamheden wordt gebruik gemaakt van zogenaamde invaarbakken, die over de geleiders rijden. Deze zijn voorzien van een vangnet om te voorkomen dat gereedschap of onderdelen naar beneden vallen.

Hoogste masten van Nederland
Voor de rivieroversteek zijn eind jaren zestig twee masten van maar liefst 163 meter geplaatst. Dit zijn de hoogste hoogspanningsmasten van Nederland. Daartussen hangt de hoogspanningsverbinding. ‘De invaarbakjes zijn naar boven getakeld, maar de mannen die in de bakjes zitten moesten zelf omhoog klimmen. Dat was dus een behoorlijke klim.’

Tekst gaat verder onder foto

Eenmaal op grote hoogte gaan de werknemers met de invaarbakken de afstandhouders eraf halen. ‘Je ziet drie draden aan de mast hangen. Tussen die draden zitten afstandhouders om ze van elkaar te houden. Die halen we er tijdelijk uit zodat de nieuwe geleiders straks ingetrokken kunnen worden’, legt Daalder uit.

Stroom voor heel Nederland
TenneT zorgt als netbeheerder voor het stroomnetwerk in Nederland. ‘Dit is een hele belangrijke verbinding voor ons. Een ruggengraat, zoals we het zo mooi noemen. Zeker ook in het zuiden van het land is veel stroom nodig. We transporteren door deze geleiders de elektriciteit voor heel Nederland.’

De werkzaamheden aan het 35 kilometer lange traject zijn in oktober gestart. “De geleiders hangen aan twee kanten van de mast. We kunnen maar aan één kant tegelijkertijd werken, omdat de stroom eraf moet. Mensen moeten tijdens de werkzaamheden natuurlijk wel stroom krijgen.”

30 procent meer capaciteit
Van oktober tot aan de kerstvakantie wordt er aan de ene kant van de mast gewerkt. Vanaf januari tot maart/ april zal de andere kant van de mast aan de beurt zijn om vervangen te worden.

Na de werkzaamheden zal het traject tot 30% meer capaciteit hebben. “We spreken met elektriciteit wat er doorheen gaat over ampère. Het zit nu zo’n beetje op 2200/ 2500 ampère en het wordt vergroot tot 4000 ampère. Dat klinkt wat lastiger en daarom zeg ik dat de capaciteit met 30% wordt vergroot. Daar kan wat meer bij worden voorgesteld”, aldus Daalder.

 

Dit bericht is 1968 keer gelezen

Deel dit:

Een reactie op Spectaculaire werkzaamheden hoog boven de Lek: ‘Hoogspanningsverbinding wordt vervangen’ (video)

  • Deci muncitorii români sunt buni la joburi pe care olandezii nu le vor, dar România nu e bună în Schengen? Simpaticilor.

    Vertaald met Google Translate:
    Dus Roemeense arbeiders zijn goed in banen die Nederlanders niet willen, maar Roemenië is niet goed in Schengen? Aan de sympathisanten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief