Dit bericht is 3071 keer gelezen
SCHOONHOVEN – Naast de Hollandse pot kennen we gerechten zoals shoarma, kebab of couscous. Met de komst van Spiced Foodies worden maaltijden nu nog gevarieerder. De Surinaamse keuken heeft daarbij een belangrijk aandeel.
Een zee van ruimte wie binnenkomt in de winkelruimte aan de Lopikerstraat 50. Tot voor kort was hier de Big Bazaar gevestigd. “We hebben alle stellingen en schappen weggehaald. De gehele ruimte is opnieuw ingedeeld”, maakt Marilyn Esseboom (40) duidelijk. Ze komt uit Berkel en Rodenrijs en runt sinds kort deze speciaalzaak.
Lange tijd heeft ze een coördinerende functie gehad. Echter koesterde ze een wens om haar Surinaamse roots uit te dragen. “Mijn doel is om een unieke belevenis te creëren voor klanten. Een half jaar geleden had ik een plek op het oog in Schoonhoven. Dat is het niet geworden, maar het bleef wel in mijn hoofd spelen om hier iets te beginnen. Het pittoreske van de stad trok mij erg aan. Via dit pand is het gelukt om te starten.”
De winkel bevat drie onderdelen:
- Horeca; om iets te eten en te drinken.
- Shop in shop; podium voor lokale ondernemers om hun producten of diensten aan te bieden.
- Tropische supermarkt; een selectie van producten, voornamelijk gericht op de Surinaamse cultuur.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Daarnaast zijn de schappen gevuld met specials, kookboeken en specerijen die in de Surinaamse keuken worden gebruikt. “Ook de bruine bonen met rijst ontbreken niet. Daarnaast hebben we snelle happers zoals de indomie en rotirol.” De passie voor koken heeft Marilyn geleerd van haar oma. Zelf is ze geboren in Rotterdam, maar heeft altijd interesse gehad voor haar Surinaamse afkomst.
Plannen zijn er om een keuken te plaatsen. Dan wordt in eigen beheer eten bereid, voor afhalen of ter plaatse nuttigen. Ook workshops zijn dan mogelijk.
Wat is er bijzonder aan de Surinaamse keuken?
Marilyn legt uit dat Suriname een warme cultuur heeft. “Waar gezelligheid is, daar is eten en omgedraaid. De keuken is heel kruidig en smaakvol. Vooral door specerijen die je niet in een gewone supermarkt kunt kopen. Suriname is een smeltkroes van verschillende culturen. De bevolking bestaat uit vijf hoofbevolkingsgroepen: Javanen, Creolen, Hindoestanen, Chinezen en Indianen.”
Op de vraag of er ook iets van de Hollandse keuken is terug te vinden, wordt bevestigend beantwoord. “Die zit in de roti”, lacht de enthousiaste onderneemster. “Dat is in de basis aardappelen, groente en vlees. Maar wel met eigen specerijen doorheen.”
Uniek
Een spannend avontuur is gestart voor Marilyn. Veel hulp heeft ze in de opstartfase van haar vriendin Evita Tjon A Ten, eigenaresse van een reclamebureau. Binnenkort worden vacatures uitgezet voor extra hulp. Ze heeft een uniek concept in handen en is overtuigd dat het een succes wordt. Vanaf de eerste dag is er geregeld aanloop, zonder dat er echt reclame voor is gemaakt.
“Hartverwarmend, vooral veel reacties dat dit echt gemist is. Nu hoeft men niet meer voor deze producten naar de grote steden.”
Marilyn Esseboom is komende zaterdag te gast op de radio tussen 12.00 en 14.00 uur.
Dit bericht is 3071 keer gelezen
Hartelijk gefeliciteerd! Eindelijk een winkel in de ‘buurt’ (ik woon in Lekkerkerk), waar ik tayer kan kopen en pomtayer. Ook voor de echte rotiplaten hoef ik dus niet meer naar Rotterdam. Ik kom snel langs