Archieven

Dit bericht is 724 keer gelezen

SCHOONHOVEN – Na bijna twee jaar afwezigheid door de coronapandemie, is er dinsdag 31 augustus weer een stadswandeling door Schoonhoven.

“Het is al weer even geleden dat wij een dergelijke wandeling konden organiseren”, laat Ad de Vaal van Stichting Stadswandeling Schoonhoven weten. “Vaak is ons in die periode gevraagd wanneer er weer een dergelijke wandeling is. Nu kan het weer, voor groepen en nu ook voor individuelen. Voor deze laatsten is er een speciale wandeling gepland op zaterdagmiddag 28 augustus. In verband met de nog geldende corona-maatregelen is reserveren verplicht.”

Schoonhoven staat bekend als de Zilverstad van Nederland, maar Schoonhoven is meer. Het is een stad met een rijke historie. In de middeleeuwen was het de residentie van de graven van Blois, die de stad maakten tot het culturele centrum van Holland. De eerste zilversmeden vestigden zich toen in de stad. In de zeventiende eeuw werd Schoonhoven een vesting in de Hollandse Waterlinie. Vlaamse tapijtwevers kwamen en maakten er hun wereldberoemde tapijten. In de negentiende eeuw was Schoonhoven één van de grotere centra van sigarenmakers en eeuwenlang heeft de stad een garnizoen gehad.

“De ontdekkingsreiziger Olivier van Noort is hier gestorven en begraven”, vult De Vaal aan. “De laatste keer dat een heks in Holland werd verbrand, gebeurde dat in Schoonhoven en de bekende zeventiende-eeuwse wetenschapper en geneesheer Reinier de Graaf is in Schoonhoven geboren. Naar hem is het oudste ziekenhuis in Nederland vernoemd. Over dit alles en nog meer komende deelenemers te weten tijdens een stadswandeling met een van onze gidsen.”

Het startpunt van de wandeling is bij de Veerpoort. Vertrek om 14.30 uur. Duur van de wandeling is circa een uur, Kosten zijn drie euro per persoon. Reserveren: stadswandelingschoonhoven@hotmail.nl.

Dit bericht is 724 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief