Archieven

Dit bericht is 4282 keer gelezen

SCHOONHOVEN – In coronatijd een koffiezaak beginnen kan op z’n minst moedig genoemd worden. Femke Krol en Bas Anders openen binnenkort de deuren van ‘Basta Coffee’ aan de Voorhaven 1. Gevestigd in een historisch pand waar je in een ver verleden de geur opsnoof van tabak. Spoedig is het de aroma en melange van vers gebrande koffie.

“We zijn bezig met de definitieve vergunning en dan gaan we los”, geeft een duidelijk enthousiaste Femke aan in gesprek met RTV Krimpenerwaard. “Hier aan de Haven hebben we niet een echt terras. Ik hoop dat we diverse bankjes mogen neerzetten in de omgeving. Ons pand staat op een prachtige plek, midden in het centrum.” Veel mensen kennen Femke van haar vorige baan bij Van Herk Makelaardij. Daar heeft ze ontslag genomen om als zelfstandig ondernemer verder te gaan. Belangrijkste reden was om zelf haar tijd te kunnen indelen. Ze noemt het geen wilde gok. “Er is genoeg werk als makelaar en ook als interieurontwerpster ben ik inzetbaar. Ik wist dat Bas iemand zocht om mee te doen. En toen dacht ik: dit is wel heel erg leuk. Dus pakte ik mijn kans.”

Basta ermee
Dat initiatiefnemer Bas de koffiezaak Basta heeft genoemd lijkt op het eerste gezicht gelinkt aan zijn voornaam. Toch is de gedachte erachter iets anders. “Eigenlijk konden we geen goede naam bedenken”, glimlacht de vriendelijke ondernemer. “Ik zocht iets kort en krachtig maar het wilde niet lukken. Ik zei op geen gegeven moment nou, basta ermee. En zo is per ongeluk de naam ontstaan.” Bas is voorheen werkzaam geweest in de reclamewereld. En dan vooral gericht op de automotive sector. Een reis naar Tanzania deed hem nadenken over de volgende jaren in zijn carrière. Hij merkte minder voldoening in zijn huidige baan. “Aangezien het herbergierschap altijd al in mij zat, heb ik de kans aangegrepen om deze zaak over te nemen. Belangrijkste vind ik dat de klanten straks met een goed gevoel de deur uitgaan.”

Historisch pand
Dat de nieuwe koffiezaak zich bevindt in een historisch pand is Bas wel bekend. In de ruimte hangt een prachtige foto van ruim 100 jaar geleden. Toen was het nog het sigarenmagazijn van Willem Peerbolte. Veel oud Schoonhovenaren weten ook de overname in de jaren 50 door Kees Oosterom. Jarenlang tot begin jaren negentig runde hij samen met zijn vrouw Nel de tabakswinkel. “Ik ben liefhebber van oude ambachten. Daar ga je in de zaak ook veel van terugzien.” Na enkele wisselende bestemmingen startte Jan-Luc Coenen enkele jaren geleden de koffiezaak Fausto. Deze is verhuisd naar de Stadscamping. Daarmee is de weg vrijgekomen om nu te starten met Basta Coffee.

Geduld
Koffieliefhebbers moeten nog even geduld hebben. Zowel Femke als Bas hebben allebei een cursus Barista gevolgd. Zo zijn de kneepjes van het vak geleerd. Ze zijn klaar om de verschillende soorten koffie aan te bieden. Femke heeft nog een cursus thee op de planning staan. Uiteraard is er ook straks wat te eten bij de koffie. Jonne Hoogendoorn van ‘Aan Tafel’ is ingeschakeld om te zorgen voor onder andere appeltaart, brownies, blondies en carrotcake. Ook een lunch behoort tot de mogelijkheden. Binnenkort is het zover en kunnen bezoekers genieten van de gastvrijheid en al het goede wat wordt aangeboden. We moeten nog even geduld hebben.

Femke Krol en Bas Anders zijn zaterdag 30 april te gast op de radio tussen 12.00 en 14.00 uur. Daar maken we uitgebreid kennis met deze gemotiveerde ondernemers.

Femke Krol en Bas Anders

Dit bericht is 4282 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief