Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1346 keer gelezen

LEKKERKERK – Tussen 1 oktober en 1 maart worden de door essentaksterfte getroffen essen uit het Loetbos verwijderd. Om te voorkomen dat er gevaarlijke situaties ontstaan moeten de zieke en dode bomen gekapt worden.

De es is een inheemse boomsoort die niet herstelt van de schimmelziekte essentaksterfte. Zo’n 90 procent van de essen gaat hieraan dood. Aangetaste bomen hebben donkere verkleuringen in de bast, weinig tot geen blad en veel dode takken. Met het weghalen van de zieke en dode essen wil Groenalliantie Midden-Holland gevaarlijke situaties voorkomen en het bos vitaler maken.

De kapwerkzaamheden vinden gefaseerd plaats tussen 1 oktober en uiterlijk 1 maart. Het Loetbos blijft toegankelijk maar paden langs bosvakken waar gewerkt wordt worden tijdelijk afgesloten. De parkeerplaats aan de Kerkweg zal deels gebruikt worden als tijdelijke opslag voor de gekapte bomen.

Herplant
In het najaar van 2020 worden de nieuwe bomen geplant. Er wordt gekozen voor een grotere variatie boomsoorten zodat het bos wat terug gaat groeien minder vatbaar is voor ziekten en plagen. De herplant bestaat uit struik- en boomsoorten die van nature in deze omgeving voorkomen. Zo ontstaat er een gevarieerder en natuurlijker bosbeeld, waarbij de natuurwaarde en de beleving in het gebied zullen toenemen.

Dit bericht is 1346 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief