Archieven

Dit bericht is 1638 keer gelezen

KRIMPENERWAARD – Nog maar een paar maanden geleden nam Jan Dekker uit Bergambacht afscheid als fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Krimpenerwaard. “Een weloverwogen beslissing”, blikt hij daarop terug, “onder meer om jongere leden van de fractie de gelegenheid te geven zich in de aanloop naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen te ontwikkelen.” Maar ook omdat hij druk is met zijn eigen bedrijf en andere activiteiten.

Maar toen hem van meerdere kanten gevraagd werd zitting te nemen in een nieuw op te richten stichting, die tot doel heeft in de Krimpenerwaard een hospice te realiseren, hoefde hij niet lang na te denken. En zelfs toen hem gevraagd werd de voorzittershamer te willen hanteren, aarzelde hij geen moment.

De wens om binnen de gemeentegrenzen een hospice te openen, bestaat al geruime tijd. Inwoners van de Krimpenerwaard die zijn aangewezen op een plek waar zij hun laatste levensfase kunnen doorbrengen, kunnen op dit moment alleen terecht bij hospices in Gouda en Waddinxveen die worden geëxploiteerd door Steun.Midden-Holland.

Schrijnende situaties
Maar daar beschikt men over slechts een beperkt aantal plaatsen waardoor aanvragen regelmatig noodgedwongen worden afgewezen. Dat leidt soms tot schrijnende situaties omdat ambulante hulpverleners en mantelzorgers uit de directe omgeving niet in staat zijn de betrokkenen thuis de zorg te geven die zij op weg naar hun levenseinde nodig hebben en verdienen. In zo’n situatie biedt een hospice uitkomst. Een team van beroepskrachten en vrijwilligers zet zich in om de naaste familieleden van hun cliënten zoveel mogelijk te ontlasten.

“Hoog tijd om in de Krimpenerwaard een dergelijke voorziening te realiseren”, aldus Jan Dekker. Een groep bevlogen mensen, onder meer afkomstig uit de zorg en ervaring hebben met het opzetten van een organisatie sloeg de handen ineen en richtte de Stichting Hospice Krimpenerwaard op. Jan Dekker, Leo van Veen en Kees van Nes vormen het dagelijks bestuur, Marry Holst, Robert Spruyt, Irien Groenendijk en Adrie Schouten zijn de overige bestuursleden.

Warme inrichting
Het eerste doel van de Stichting is het vinden van een geschikte locatie. De gedachten gaan uit naar een gebouw ergens in één van de kernen waar plaats is voor minimaal vier cliënten die ieder over een eigen kamer beschikken, een gemeenschappelijke ruimte en een logeerkamer voor familieleden. Voldoende parkeergelegenheid, een fraaie tuin, een warme inrichting en een goede bereikbaarheid zijn andere aandachtspunten op het verlanglijstje van het bestuur.

En dan is er natuurlijk de zoektocht naar voldoende financiële middelen. Het bestuur richt zich in eerste instantie op het vinden van sponsoren en doen een beroep fondsen en op bijdragen die de overheid voor dergelijke projecten ter beschikking heeft. Om zich professioneel te kunnen presenteren werkt de stichting aan het bouwen van een website waar belangstellenden zich kunnen oriënteren.

Expertise
Met Steun.Midden-Holland worden al gesprekken gevoerd over de exploitatie van het hospice. “Zij hebben de expertise in huis om de bewoners de zorg en warmte te geven die zij nodig hebben.” Steun.Midden-Holland zet graag enthousiaste vrijwilligers in die één of meerdere dagdelen per week betrokken worden bij alle aspecten van de zorgverlening. Denk aan het bereiden van maaltijden, het voeren van goede gesprekken of er gewoon zijn voor iemand die weet dat het einde nadert. De medische en verpleegkundige zorg is in handen van beroepskrachten. “De eerste vrijwilligers hebben zich al gemeld.”

“We streven er naar het hospice in de Krimpenerwaard binnen twee jaar te realiseren. Daar gaan we voor. Maar daarvoor hebben we wel de steun en medewerking van andere partijen zoals het gemeentebestuur, de politiek en zorg en welzijnsinstellingen nodig.” Jan Dekker rekent er op dat dat geen probleem zal zijn, want hij heeft nu al ervaren dat het initiatief van de Stichting Hospice Krimpenerwaard leidt tot veel sympathieke reacties.

Dit bericht is 1638 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief