Dit bericht is 2964 keer gelezen
KRIMPEN A/D IJSSEL – Normaal gesproken bruist het rond het middaguur in de aula van het Comenius College in Krimpen aan den IJssel.
Dan brengt het grootste deel van de bijna driehonderd leerlingen daar de lunchpauze door. Nu zit daar alleen directeur Mark van Burgel in een lege, donkere en onverwarmde ruimte. De school is voor de derde week op rij dicht, docenten en leerlingen werken thuis.
“Dat had nog best wat voeten in aarde”, blikt Mark terug op de hectische weken die achter hem liggen. “Er is nu wat rust gekomen omdat leerlingen, hun ouders en mijn collega’s beginnen te wennen aan deze compleet nieuwe manier van werken.”
Contacten
Toen de scholen van de ene op de andere dag gesloten werden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moest het team snel schakelen naar het verzorgen van digitaal onderwijs. Beschikbare programma’s en media zoals Somtoday, Microsoft teams, YouTube, email en de telefoon bleken onmisbaar om de contacten tussen de leerlingen en hun docenten te onderhouden. Via die kanalen ontmoeten zij elkaar, spreken zij elkaar individueel of in groepsverband, worden lessen gegeven en gevolgd en krijgen de leerlingen hun weekrooster en huiswerkopdrachten, die zij op hun beurt weer inleveren bij hun docenten.
Niet alles ging meteen van een leien dakje. Niet alle leerlingen beschikten thuis over de benodigde apparatuur, dus die kregen een laptop van school in bruikleen. Niet alle docenten hadden de vaardigheden om digitaal onderwijs te geven, dus die hebben een spoedcursus gekregen in het gebruik van deze middelen. “Dat bleek al heel snel te werken”, stelt Mark tevreden vast. “We bellen veel en we mailen veel met onze pupillen waardoor het contact behouden blijft. Zelfs onze teamvergaderingen doen we digitaal. Een onmisbare voorwaarde om de voor dit schooljaar beoogde leerdoelen te behalen.”
Speciale aandacht is er voor de leerlingen die dit jaar hun einddiploma hopen te behalen. Zij worden individueel begeleid door een tutor die hen iedere dag even belt om te overleggen over het programma van die dag. Eén tutor is gekoppeld aan niet meer dan drie examenkandidaten die daardoor optimaal begeleid kunnen worden. Want deze groep leerlingen moet nog wel een aantal schoolexamens afleggen om de school met een diploma te kunnen verlaten. Het landelijk eindexamen mag dan zijn afgeblazen, voor de meesten geldt dat ze nog wel een prestatie moeten leveren.
Speciale aandacht is er ook voor leerlingen die in een minder optimale thuissituatie moeten werken. Niet iedereen beschikt over een rustige werkplek of over ouders die een handje kunnen helpen. Ook deze leerlingen krijgen extra aandacht van hun mentor.
Persoonlijke ontwikkeling
In feite sluit deze manier van communiceren met leerlingen en ouders feilloos aan bij wat ze op het Comenius al een aantal jaren gewend zijn. Meerdere keren per jaar zijn er gesprekken tussen mentoren, ouders én leerlingen waarin de stand van zaken wordt besproken. En daarbij gaat het niet alleen om de cijfers, maar ook over de persoonlijke ontwikkeling van de leerling.
Het ‘young en strong-programma’ dat de school enkele jaren geleden introduceerde helpt daarbij. Vier dagen per week is het onderwijs gericht op het verbreden en verdiepen van kennis, de vijfde dag is gewijd aan het ontwikkelen van vaardigheden op, naar keuze, het gebied van ondernemen, sport, kunst of wetenschap. Een combinatie die blijkt te werken.
Stoffige dorpsschool
“Enkele jaren geleden had Comenius het imago van een wat stoffige dorpsschool met een afnemend aantal leerlingen, maar dat is na introductie van het Young en Strong programma volledig omgedraaid. We hopen komend schooljaar weer negentig nieuwe eerstejaars te mogen verwelkomen.”
Het Comenius College in Krimpen maakt deel uit van een groep van vijf scholen in de regio en dat waarborgt dat leerlingen binnen de school kunnen overstappen naar andere studierichtingen zoals het beroepsonderwijs in Capelle aan den IJssel of naar het Comenius Lyceum dat ook vwo aanbiedt.
Mark van Burgel is bezig aan zijn eerste jaar op het Comenius. Voorheen was hij werkzaam op een vmbo in Rotterdam West. “Ook leuk, maar hier voel ik me helemaal thuis. Een fantastisch team dat er helemaal voor gaat om onze leerlingen te begeleiden naar een toekomst die bij hen past. Zelfs in deze bijzondere tijd zijn we er voor elkaar en doen we het met z’n allen, leerlingen, ouders en docenten.”
Dit bericht is 2964 keer gelezen
Recente reacties