Archieven

Dit bericht is 4826 keer gelezen

STOLWIJK – Dat corona geen ‘griepje’ is heeft Arie Teeuwen (76) aan den lijve ondervonden. Acht weken lang in coma op de afdeling intensive care (ic). Nog dagelijks revalideert hij om conditie en controle over zijn rechtervoet zoveel mogelijk terug te krijgen.

“Eind april ben ik positief getest op corona, net voordat ik de tweede prik zou krijgen”, vertelt Arie. “In het begin had ik niet zo’n last, het viel allemaal wel mee. Tot woensdag 5 mei, die dag werd ik erg kortademig en futloos.” Met de auto is hij zelf naar de dokterspraktijk gereden. Gehuld in beschermende kleding wachtte de arts hem buiten op. De diagnose maakte dat direct een ambulance moest komen. “Ik weet dat ik naar het ziekenhuis in Gouda ben gereden. Op het moment dat we daar aankwamen ging het lampje uit.”

Zijn vrouw Marri kon de eerste dagen niet naar hem toe. Ook zij was positief getest op corona, gelukkig zonder ernstige klachten. Arie had longproblemen, maar voordat hij positief testte, zonder noemenswaardige klachten.

Naslagwerk
In de avond verslechterde snel de toestand van Teeuwen. Overplaatsing naar de ic bleek onvermijdelijk. De beademingsapparatuur werd aangesloten en bleef acht weken lang zijn levensader. “Je hebt vanaf dat moment geen communicatie meer, heel heftig”, maakt Marri duidelijk. “Diverse malen was de vraag of hij het zou overleven. We balanceerden iedere keer tussen hoop en vrees.” Vol lof is ze over de begeleiding vanuit het ziekenhuis. “Meerdere malen per dag kreeg ik via de mail bericht over zijn toestand.” Ze heeft er een naslagwerk van gemaakt, inclusief foto’s dat haar man aan de beademing ligt. Zo is van dag tot dag te lezen hoe het ziekteproces is verlopen.

Bedrijf
Voor zijn ziekenhuisopname was Arie vrijwel dagelijks te vinden bij ‘Teeuwen Infra’ aan de Benedenkerkseweg. Dit is het bedrijf van zijn zoon Berry. In 2002 nam hij de onderneming over van zijn vader. Zelf startte Teeuwen het bedrijf op 1 januari 1967. “Ik kreeg de kans om het over te nemen van Gert Speksnijder. Een agrarisch loonbedrijf met  verhuur van mensen en machines aan boeren. Het was hard werken, vooral in de zomer. Dan maakten we veel uren.”

In de loop van de tijd verdwenen veel boeren waardoor het aantal klanten langzaam maar zeker terugliep. Eind jaren negentig is de knoop doorgehakt om de agrarische tak te verkopen. Vanaf dat moment is het roer omgegooid om zich te richten op machinale werkzaamheden op de grond-, weg- en waterbouw. Achteraf is het een juiste keuze geweest. Het bedrijf floreert nu met acht man personeel en regelmatig inhuur van ZZP’ers die kraanwerk verrichten.

Actief
Het indertijd loslaten van de agrarische werkzaamheden heeft Arie niet als prettig ervaren. “Het was een gezellige tijd”, mijmert hij. “Ik heb er wel in het begin veel moeite mee gehad.” Toch vond hij zijn draai in de nieuwe tak van sport. Ook na zijn pensionering bleef hij zijn zoon helpen met de klussen. Daarnaast is hij jarenlang bestuurlijk actief geweest bij onder andere de IJsclub, Oranjevereniging en Vlister Zangers. Voor zijn tomeloze inzet kreeg hij daarvoor in 2013 een koninklijke onderscheiding. Het kenmerkt hem ook: actief en altijd bereid zich in te zetten voor de gemeenschap.

Fysio
Nadat Arie weer ontwaakte is hij enkele weken later overgeplaatst naar het revalidatiecentrum Basalt in Den Haag. Donderdag 9 september kwam eindelijk de dag dat hij definitief naar huis mocht. Feestelijk wachtte hem een ontvangst door familie, vrienden, buren en bekenden. Uiteraard een emotioneel moment na deze lange periode van afwezigheid.

De revalidatie is nog niet afgerond. Zijn rechtervoet kan hij niet goed aansturen. Tweemaal per week fysio en dagelijks een stukje wandelen. Zo probeert hij langzaam maar zeker weer de oude te worden. Tijdens zijn ziekte is hij ruim 25 kilo afgevallen. Lachend geeft hij aan dat er inmiddels weer zo’n 15 kilo terug is.

Geheugen
Een groot gedeelte van zijn verblijf in het ziekenhuis kan Arie zich niet meer voor de geest halen.  Navraag bij een aantal ic-verpleegkundigen leert dat dit regelmatig voorkomt. Eenmaal ontwaakt uit coma duurt het even voordat je hersenen weer volledig functioneren.  In veel gevallen herinneren mensen zich alleen flarden van de eerste dagen. Het virus brengt schade toe aan het immuunsysteem. Hierdoor kunnen allerlei langdurige ongemakken ontstaan.  Met onder andere fysiotherapie is er veel mogelijk om de klachten terug te dringen.

Een bewogen periode is achter de rug. Het dagboek over het ziekteverloop ligt op tafel, maar Arie kan het (nog) niet opbrengen om te lezen. Het is voor hem een heftige ervaring geweest. Samen met zijn vrouw is hij dankbaar dat hij het heeft overleefd. Zijn dringende advies: “Zorg dat je je zo snel mogelijk volledig vaccineert en neem de booster. Alsjeblieft, haal die prik.”

Dit bericht is 4826 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief