Archief

Dit bericht is 283 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL – “We zijn sinds gisteren gelukkig weer open”, glundert Hilde van den Berg, die enige maanden geleden is aangetreden als nieuwe directeur maar nog nauwelijks kennis heeft kunnen maken met de ongeveer tienduizend bezoekers die streekmuseum Krimpenerwaard jaarlijks ontvangt.

“De komende tijd zijn we nog maar beperkt open op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en van workshops, groepsactiviteiten of andere evenementen zal voorlopig nog geen sprake zijn”, vertelt ze er meteen bij. “We houden ons stipt aan de door de overheid gestelde regels.”

Bezoekers kunnen alleen naar binnen als ze van tevoren telefonisch of via de website een afspraak hebben gemaakt, een mondkapje dragen, zich aan de anderhalve meter regel houden en alleen met meer dan één persoon komen als deze deel uitmaken van hetzelfde huishouden.

In de monumentale museumboerderij en in de omliggende gebouwen wacht hen de vaste tentoonstelling, waarin een beeld wordt gegeven van het (boeren)leven in de Krimpenerwaard aan het begin van de vorige eeuw. Gedurende de openingstijden zijn vrijwilligers aanwezig die graag uitleg geven over de enorme collectie gebruiksvoorwerpen, schilderijen, maquettes, boeken en andere objecten. Op eigen gelegenheid rondsnuffelen mag natuurlijk ook.

75 + 1
De heropening van het museum is het moment waarop ook de tentoonstelling ’75 + 1 jaar Vrijheid’ is geopend. Dat zou aanvankelijk op Bevrijdingsdag 2020 gebeuren, maar dat werd om welbekende redenen uitgesteld. Op de zolderverdieping komen tegenstrijdige, waargebeurde verhalen uit de streek aan bod. Wie deed wat tijdens de oorlogsjaren en waarom? Wanneer was je ‘goed’ of ‘fout’? Is het allemaal wel zoals het op het eerste gezicht lijkt of schuilt er toch iets anders achter?

Er zijn bijzondere verhalen over tweestrijd binnen families, zoals de vooraanstaande familie Van der Giessen, die op hun scheepswerf boten bouwden voor de Duitsers, maar ook vertegenwoordigd waren in geallieerde eenheden. Er liggen illegale kranten, hangen posters, spraakmakende foto’s en schatten uit het depot, waarin een beeld wordt geschetst van onder meer het verzet, de droppings, de slachtoffers en van de uitbundige bevrijdingsfeesten na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Samen met historicus Sander Enderink stelden de medewerkers van het museum een boeiende tentoonstelling samen met materiaal uit het eigen depot en uit andere streekarchieven. Zeer de moeite waard!

Kijk voor meer informatie op www.streekmuseumkrimpenerwaard.nl.

Dit bericht is 283 keer gelezen

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief