Het weer in de Krimpenerwaard

Archieven

Dit bericht is 1814 keer gelezen

SCHOONHOVEN –  Afgelopen weekend is opnieuw een bus volgeladen afgereisd naar Oekraïne. Een initiatief van Heidi Rutelfrans en Ronald Holkamp. Na zes drukke weken gaat hun actie in een lagere versnelling. ‘Dit is niet vol te houden.’

Voor de reis puilt de schuur en aanbouw uit met opgestapelde dozen, rolstoelen, krukken en rollators. “Het hele huis staat bomvol”, geeft Heidi (50) aan. “Normaal gesproken staat er al veel maar nu is het echt extreem”. Ze is de vrouw van Ronald (45) en heeft de eerste aanzet gegeven tot actie. “Ik kreeg drie dagen na het begin van de oorlog een vraag van een kennis uit Oekraïne. Ze vroeg me naar bepaalde artikelen voor vluchtelingen. Dan komt het allemaal heel dichtbij”, motiveert zij haar inzet. “Vervolgens heb ik een oproep op social media geplaatst.”

Plan
De dagen daarop is de actie in een stroomversnelling gekomen. In winkels zijn dozen geplaatst waarin mensen de spullen kunnen doneren. Tegelijkertijd ontstaan contacten met bedrijven en particulieren voor donaties en hulp. “Dat is de reden waarom ik de facebookpagina ‘Inzamelingsactie voor Oekraïne. Samen met Heidi en Ronald.’ heb geopend”, legt Ronald uit. “Zo kan iedereen zien wat we doen en posten we alles wat we krijgen.” Een gift van EHBO dozen deed Ronald in contact komen met Fred Berkenouwer. Samen is het plan uitgewerkt om de spullen weg te brengen. De mannen hadden elkaar nooit eerder gezien of gesproken.

Geknuffeld
Vorige maand is de eerste vracht afgeleverd bij een depot in de buurt van Warschau. “De aankomst was emotioneel”, vertelt Holkamp als we vragen naar de situatie daar. “We werden plat geknuffeld van dankbaarheid. Dit heeft ons doen besluiten om nog een keer te gaan.” Deze tweede reis is inmiddels achter de rug en is totaal anders verlopen dan de eerste keer. Het relaas is terug te lezen op de facebookpagina.

Meeleven
Op basisschool ‘De Sterrenboom’ in Stolwijk is door veel kinderen en leerkrachten meegeleefd met de actie. Heidi is daar werkzaam als onderwijsassistente. Een flessenactie om de kosten voor brandstof te financieren bracht meer dan zevenhonderd euro op. “De kinderen van de leerlingenraad hadden een kartonnendoos versierd. Deze is meegegaan met als voorwaarde dat Ronald een foto zou maken bij overhandiging”, zegt Heidi met enige trots. “Mooi om te zien hoe de kinderen zo meeleven.”

De inzet gaat nu op een lager pitje omdat een ‘baan naast je baan’ niet vol te houden is. Ze hopen dat de situatie snel voorbij is. “Ik vind dat er genoeg ellende is geweest”, besluit Heidi het gesprek.

Heidi en Ronald waren zaterdag te gast op de radio tussen 12.00 en 13.00 uur. Het gesprek is terug te beluisteren via uitzending gemist.

Dit bericht is 1814 keer gelezen

Deel dit:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meest gelezen
  • No results available
Meld je aan voor onze nieuwsbrief